Депутати приступили до читання бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати приступили до читання бюджету

Казна та Політика
330
Комітет Верховної ради з питань бюджету через відсутність кворуму вчора не зміг приступити до обговорення проекту закону "Про держбюджет на 2010 рік", поданого Кабінетом міністрів 15 вересня. На обговорення не прийшли депутати Партії регіонів. Чи відповідає документ нормам чинного Бюджетного кодексу, який уряд проігнорував, комітет повинен вирішити сьогодні. Від цього залежить, чи доведеться Кабміну переробляти проект бюджету.
Засідання комітету Верховної ради з питань бюджету, на якому в понеділок о 15.00 мав розглянути законопроект "Про держбюджет на 2010 рік", вчора було зірвано. Через 15 хвилин після його початку глава комітету Микола Деркач (блок Литвина) оголосив про відсутність кворуму. Реєструвалися лише 12 депутатів замість 18 необхідних (всього в комітеті 33 депутати): половина присутніх виявилися представниками БЮТ, були відсутні майже всі члени комітету від Партії регіонів. За словами Деркача, комітет повинен був вирішити, чи відповідає проект бюджету нормам Бюджетного кодексу, оскільки 22 вересня закінчується п'ятиденний термін з часу подачі документа Кабміном, протягом якого проект закону необхідно розглянути в сесійній залі Ради.
Депутати погодилися перенести засідання комітету на вівторок. "На засіданні фракцій обговорюватиметься проект бюджету, комітет зможе з’ясувати, чи підтримують його депутати, і винести відповідну постанову", - сказав член комітету Андрій Давиденко ("Наша Україна - Народна Самооборона"; НУНС). Комітет планує зібратися о 9.30, 12.00 або 14.00, щоб встигнути підготувати рішення щодо бюджету до вечірнього засідання.
Проте вчора фракції показали, що не можуть погодити єдину позицію щодо бюджету. Здивував всіх депутат Олег Ляшко (БЮТ), який заявив, що зміни до Бюджетного кодексу, прийняті в парламенті в липні й ветовані президентом, не є офіційним документом, - вето не було подолано, а тому проект бюджету не відповідає Бюджетному кодексу. "Формувати на такій основі проект бюджету - незаконно, навіть якщо його і розробляв уряд Тимошенко", - відзначив Ляшко.
З ним погодився депутат Павло Жебрівський (НУНС), який запропонував Кабміну, який представляв перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський, подати два варіанти бюджету - розроблені на основі чинної та нової редакцій кодексу. Президент Віктор Ющенко також має намір рекомендувати Мінфіну розробити новий держбюджет - замість проекту, підготовленого Кабміном з урахуванням неіснуючого закону, заявив перший заступник глави секретаріату президента Юрій Єхануров.
Втім, інші члени комітету - Євген Кирильчук (БЮТ) і Олександр Черноволенко (НУНС) - впевнені в зворотному - поданий проект бюджету відповідає всім нормам, і необхідно рекомендувати Раді прийняти його. "У парламенті 3,7 тис. законопроектів, які прийняті, але не підписані. То що тепер - жити за ними?" - обурився Олександр Пеклушенко (Партія регіонів).
Від рішення комітету залежить, чи буде Кабмін переписувати проект бюджету. Згідно ст. 39 Бюджетного кодексу, якщо комітет прийме рішення про невідповідність проекту бюджету нормам кодексу і парламент підтримає це рішення, проект бюджету автоматично відправляється на доопрацювання в Кабмін. Через тиждень уряд повинен надати новий його варіант.
Як пояснило джерело в головному юридичному управлінні апарату Ради, в сесійній залі може бути прийнято рішення, яке суперечить висновкам бюджетного комітету: "В Конституції написано, що в комітеті заздалегідь розглядують питання, віднесені до повноважень Верховної ради, але не написано, які рішення він повинен ухвалювати".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас