Ринок легального тютюну скоротиться на 40% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок легального тютюну скоротиться на 40%

Казна та Політика
579
Обсяг ринку легального тютюну до кінця 2009 року скоротиться на 40% через підвищення ставок акцизного збору. Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловив президент Української торгово-промислової конфедерації (УТПК) Володимир Демчак вчора під час круглого столу на тему "Підвищення податкового тиску шляхом збільшення ставок акцизного збору на споживчі товари в умовах зниження купівельної спроможності".
За словами Демчака, у попередні роки було багато зроблено для того, щоб вивести ринок підакцизних товарів з тіні, однак останні дії влади зі збільшення акцизної ставки приводять до зниження обсягів легального виробництва та збільшення нелегальної частки продукції.
Президент УТПК висловив спільну позицію учасників круглого столу, які стверджують, що радикальне підвищення ставок акцизного збору приведе до подорожчання підакцизної продукції і, як наслідок, до зростання попиту на дешеву продукцію тіньового виробництва. За словами учасників круглого столу, у тіні може опинитися також більша частка лікеро-горілчаної продукції.
Учасники круглого столу, серед яких були представники УТПК, "Укргорілки", "Укртютюна", Української торговельної асоціації, Союзу виробників харчової промисловості України, Київської організації роботодавців торгівлі та сервісу (КОРТС), "Укрпива", асоціації "Виноградарі і винороби України", ЗАТ "Одеський коньячний завод", закликають органи державної влади зупинити необґрунтоване підвищення акцизних зборів.
Як відзначили учасники круглого столу, у червні 2009 року обсяги виробництва лікеро-горілчаної продукції скоротилися на 77%, а в липні - на 54,8% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а обсяги реалізації даної продукції на внутрішньому ринку знизилися на 81% і 57,2% відповідно.
За даними учасників круглого столу, обсяги виробництва тютюнових виробів за травень-серпень 2009 року знизилися на 24,1% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, що привело до зниження надходжень у держбюджет. Зокрема, у липні ц.р. в держбюджет надійшло 0,25 млрд. грн. акцизного збору від реалізації алкогольних напоїв, що становить лише половину надходжень за червень ц.р. і на 14% менше, ніж у липні 2008 року.
Тому, підкреслюють представники алкогольної та тютюнової галузей, збільшення акцизів жодним чином не буде сприяти додатковим надходженням у бюджет, а навпаки, знизить надходження внаслідок спаду виробництва.
За словами Демчака, галузі необхідно щонайменше 6-9 місяців, щоб адаптуватися до нових акцизних ставок.
Учасники круглого столу закликали владу почати діалог з експертами, виробниками, продавцями і споживачами, відмовитися від практики розгляду акцизного навантаження винятково як джерела наповнення бюджету, а також від позачергового підвищення акцизного збору.
Як повідомляв УНІАН, у серпні 2009 року Кабінет Міністрів України подав у Верховну Раду України пропозицію підвищити з 1 жовтня 2009 року адвалорну складову акцизного збору на тютюнові вироби з 20% до 36% від обсягу реалізації за встановленими максимальними роздрібними цінами шляхом внесення поправки в проект Закону "Про внесення змін у Закон України "Про державний бюджет України на 2009 рік" (реєстр. № 4707 від 24 червня 2009 р.) при підготовці його до другого читання.
Ставки акцизного збору на 100% етиловий спирт у липні 2009 року були підвищені на 58% - до 34 грн./л.
Асоціація "Укргорілка" звернулася з листом до Президента України Віктора Ющенка, прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і голови Верховної Ради Володимира Литвина, у якому виробники алкогольної продукції висловлюють стурбованість у зв'язку з ініціативою, озвученою у ВР, яка, як стало відомо асоціації, передбачає підвищення ставок акцизного збору на етиловий спирт до 50 грн./л.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас