УКАБ: Бюджет 2010 року буде найважчим для аграріїв, починаючи з 2006 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКАБ: Бюджет 2010 року буде найважчим для аграріїв, починаючи з 2006 року

Аграрний ринок
378
Державний бюджет на 2010 р. стане найважчим для сільгоспвиробників за останні 5 років. До цього висновку прийшли експерти асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", проаналізувавши проект документа, зареєстрований у Верховній Раді України.
Зокрема, як відзначили в УКАБ, проект передбачає зменшення фінансування агропромислового комплексу в порівнянні з 2009 р. через загальний і спеціальний фонд державного бюджету (додаток 3 до Закону України "Про державний бюджет України на 2010 рік") на 5,6% - до 6 млрд. грн. При цьому фінансування заходів безпосередньої підтримки аграріїв заплановано знизити з більш ніж 2 млрд. грн. в 2009 р. до 735 млн. грн. в 2010 р., тобто майже втричі.
Аналогічна картина і з кредитуванням програм АПК із державного бюджету (додаток 4 до Закону України "Про державний бюджет України на 2010 рік"). Сальдо кредитування видатків Міністерства аграрної політики, як передбачається, буде негативним (мінус 246 млн. грн), в основному за рахунок того, що Аграрний фонд повинен повернути в бюджет більшу суму коштів, ніж отримати на продовження діяльності з регулювання аграрних ринків.
Замість цього Законом України "Про державний бюджет України на 2010 рік" передбачене фінансування зі Стабілізаційного фонду видатків на потреби здешевлення кредитів, фінансування інвестиційних проектів і підтримку окремих проектів в агропромисловому комплексі, вирішення питань матеріально-технічного забезпечення бюджетних установ агропромислового комплексу в сумі 3,333 млрд. 333 грн.
В УКАБ відзначили, що такі показники проекту державного бюджету несуть у собі низку ризиків, насамперед пов'язаних з фінансуванням видатків Стабілізаційного фонду, а саме:
- Відсутня впевненість у наповненні Стабілізаційного фонду;
- Незрозумілі пріоритети фінансування в розрізі окремих напрямків;
- Нечіткі тимчасові параметри можливої підтримки;
- Дивним виглядає фінансування зі Стабілізаційного фонду видатків на забезпечення бюджетних установ.
За словами керівника групи експертів УКАБ Володимира Лапи, "переорієнтація практично всієї підтримки на Стабілізаційний фонд практично позбавляє аграріїв можливості хоч якимось чином планувати надходження державної підтримки, показав і досвід 2009 р.".
Як відзначив президент УКАБ Алекс Ліссітса, покликання Стабілізаційного фонду - дати додаткові інструменти підтримки економіки під час кризи. "У підсумку, ми просто отримали замість чітких планів щодо фінансування АПК один абзац тексту серед десятків інших, і ніякої впевненості в реальному фінансуванні".
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас