Точка зору: Держрегулювання цін на нафтопродукти дестабілізує ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Держрегулювання цін на нафтопродукти дестабілізує ринок

Енергетика
180
Плани Міністерства економіки України ввести державне регулювання цін на нафтопродукти можуть привести до серйозної дестабілізації і поступової деградації ринку, вважають експерти консалтингової групи ТОВ "А-95" (Київ).
Згідно з розповсюдженим прес-релізом групи в понеділок, пропозицію Мінекономіки (лист Кабінету міністрів №3705-22/4329-04 від 25 серпня 2009 року) окремо розраховувати ціни на імпортні та вітчизняні нафтопродукти, при цьому ціни на перші вважати мінімальними, а на українські – максимальними, буде справедливо лише в періоди зниження ринкових цін, коли більш інертні ціни на паливо українських НПЗ традиційно відстають від прискореної динаміки падіння вартості імпортованого палива, прив'язаного до світового ринку.
"Відповідно, у періоди зростання імпортний товар виявиться дорожчим від вітчизняного, що суперечить логіці Мінекономіки", - відзначають в "А-95".
Крім того, відзначає прес-служба, не відповідають реаліям ринку і розрахунки цін, засновані на 10-денній динаміці оптових цін.
"Баланс внутрішнього ринку формується протягом місяця і це дозволяє забезпечувати більш плавну динаміку зміни цін. У періоди зростання цін алгоритм Мінекономіки буде з подвоєною силою штовхати ціни вгору, не враховуючи більш дешевих давніх запасів. У свою чергу, на ринку, що знижується, алгоритм "рекомендує" прискорене зниження, яке ринок буде не в силах забезпечити через наявність дорогих залишків в оптово-роздрібній мережі", - переконані в консалтинговій групі.
На думку експертів "А-95", основний сенс ініціатив Мінекономіки зводиться до того, щоб розрахунки міністерства показували значення нижче, ніж за алгоритмом визначення об'єктивної вартості роздрібних цін, який використовує Експертно-аналітична група з питань функціонування ринку нафти та нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної галузі.
"Експерти групи вважають застарілою практику, коли нові механізми оцінки ринку нафтопродуктів розробляються чиновниками без участі широкого кола фахівців, включаючи безпосередньо учасників ринку. Згідно з меморандумом, уряд зобов'язався залучати учасників ринку до розробки будь-яких документів, що зачіпають функціонування галузі нафтопродуктозабезпечення", - нагадують в "А-95".
На думку директора "А-95" Сергія Куюна, намір Мінекономіки посилити регулювання цін на нафтопродукти також прискорить деструктивні процеси, пов'язані з наростаючою монополізацією цього ринку одним найбільшим учасником.
"Купуючи сировину за цінами в три-чотири рази нижчими від ринкових (мається на увазі продаж нафти українського видобутку на аукціонах "Укрнафтою" - ред.) і одержуючи з неї нафтопродукт відповідної вартості, такий гравець здатний витримати будь-які рекомендовані ціни. Інші учасники ринку будуть змушені або продати свій бізнес, а такі наміри сьогодні в багатьох мереж АЗС, або зазнавати збитків", - підкреслив експерт.
"В остаточному підсумку це приведе до зниження конкуренції, втрати робочих місць у галузі і повного гальмування розвитку цього ринку", - підсумував С.Куюн.
Раніше міністр економіки Богдан Данилишин заявив про намір установити режим державного регулювання цін на окремі види нафтопродуктів для запобігання спекуляцій на внутрішньому ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас