Точка зору: Іпотечне кредитування в Україні відродиться не раніше ніж у кінці 2011 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Іпотечне кредитування в Україні відродиться не раніше ніж у кінці 2011 р.

Кредит&Депозит
1274
Іпотечне кредитування в Україні відродиться не раніше ніж у кінці 2011 року, вважає начальник департаменту розробки продуктів роздрібного бізнесу ВіЕйБі Банку (Київ) Антон Шаперенков.
"Відновлення ринку іпотечного кредитування можливо тоді, коли спад в основних галузях економіки зміниться зростанням. Для цього буде потрібно мінімум два роки", - сказав він.
За оцінками Шаперенкова, на сьогодні немає об'єктивних причин для зниження ставок з іпотечних кредитів, які перебувають в середньому на рівні близько 25-28% в гривні.
"На сьогодні існує декілька причин затишшя на ринку іпотечного кредитування: нестача ліквідності у банків, через що більшість з них взагалі не кредитує; зниження попиту серед клієнтів у зв'язку з жорсткими вимогами при оформленні кредиту; збільшення першого внеску до рівня не менше 50% вартості житла, яке купують в кредит; погіршення фінансового стану позичальників, а також переконання багатьох клієнтів, що дно іпотечного ринку не досягнуте і в майбутньому може з'явитися можливість придбання нерухомості за нижчою ціною", - відзначив Шаперенков.
За його словами, з травня поточного року деякі банки відновили програми кредитування іпотеки в гривні у зв'язку з невеликим припривом коштів у банківську систему, проте глобальна динаміка зростання іпотечного кредитування не спостерігається.
Шаперенков вважає, що без реалізації держпрограм на підтримку розвитку іпотеки динамічне відродження цього ринку малоймовірне.
"Для того щоб ринок розвивався і облікові ставки знижувалися, потрібна ефективна і продумана державна програма. Ще в лютому 2009 року Кабміном була визначена можливість фінансування через Державну іпотечну установу (ДІУ) завершення будівництва житлових об'єктів зі ступенем готовності понад 70% і терміном здачі в експлуатацію не пізніше кінця грудня 2009 року. Планувалося, що кошти на фінансування будівництва надасть НБУ під викуп цінних паперів ДІУ. Але ніяких реальних дій поки що не було зроблено", - сказав експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас