Ющенко: Газову угоду України з Росією можна переглянути "у будь-який момент" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Газову угоду України з Росією можна переглянути "у будь-який момент"

Енергетика
622
Газову угоду України з Росією можна переглянути у будь-який час. Про це Президент України Віктор Ющенко заявив в інтерв'ю Bloomberg, повідомляє головна служба інформаційної політики Секретаріату президента.
"Договір можна переглянути у будь-який час", - сказав він без додаткових роз'яснень.
Цей договір перекреслює кілька базових принципів, і якщо Росія від цього виграла, то Україна лише програла, сказав Ющенко. "Я не думаю, що угода, яка базується на таких неринкових принципах, додала хоч якусь стабільність в питанні газових постачань до Європи", - відзначив глава держави.
Згідно з угодою, Україна отримує за транзит газу менше, ніж будь-яка інша європейська країна. Такі умови призвели до збитків "Нафтогазу України" - компанії, через газотранспортну систему якої здійснюються постачання газу до Європи на 33 млрд. гривень (3,9 млрд. дол. США), що змусило компанію шукати зовнішнього фінансування, сказав Ющенко.
"Нинішні проблеми компанії є наслідком урядової політики і невдалих газових домовленостей між Україною і Росією в січні, зокрема", - відзначив Ющенко. - Якби нам лише вдалося підвищити тарифи на транспортування газу через територію Україну, принаймні до того самого низького рівня, який сьогодні платять країни Європи, "Нафтогаз України" отримав би додатково 2,5 млрд. дол. США".
В той же час уряд має намір збільшити наступного року транзитну ставку для Росії. Як заявила 7 вересня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, Росії доведеться заплатити Україні від 50 до 70 відсотків більше за транспортування газу в першому кварталі 2010 року.
Відзначимо, 15 вересня ц.р. Міністерство енергетики РФ заявило, що не має в своєму розпорядженні інформації про переговори щодо зміни умов постачань газу НАК "Нафтогаз України". Міністр енергетики РФ Сергій Шматко сказав, що переговори є справою господарюючих суб'єктів. При цьому міністр підкреслив, що діючий договір є фундаментом в питанні забезпечення стабільності постачань газу до України і Європи.
Раніше представник Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив, що відмова РФ удосконалювати газові контракти загрожує транзиту газу до Європи. "Можлива відмова російської сторони удосконалювати газові контракти створює серйозні погрози нормальному функціонуванню НАК "Нафтогаз України", а, отже, забезпеченню безперебійного транзиту російського газу через територію України", - сказав він.
Нагадаємо, 7 вересня ц.р. президент РФ Дмитро Медведєв доручив голові "Газпрому" Олексію Міллеру у взаєминах з Україною дотримуватися укладеного контракту і не погоджуватися на зміни умов оплати транзиту російського газу через Україну. Про те, що такі пропозиції звучать з Києва, Міллер проінформував Медведєва під час робочої зустрічі. Медведєв запитав, чи передбачений пропонований Києвом новий порядок розрахунків за транзит існуючим договором, і отримав негативну відповідь. Президент РФ заявив, що у такому разі потрібно діяти відповідно до договору, який укладено.
Нові контракти на 10 років на постачання газу і транзит були підписані між "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України" 19 січня 2009р. у присутності прем'єрів РФ і України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас