Туркменістан почне в грудні поставляти газ у Китай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменістан почне в грудні поставляти газ у Китай

Енергетика
306
Туркменістан має намір у грудні ввести в експлуатацію дві нові лінії газопроводу в Китай та Іран. Про це повідомив президент країни Гурбангули Бердимухамедов. Як відзначає агентство AP, дотепер найбільшим покупцем туркменського газу був російський енергетичний концерн "Газпром", що поставляв його далі за кордон.
У цей час ведеться підготовка церемоній уведення в експлуатацію газопроводу Туркменістан-Китай довжиною 7 тисяч кілометрів і додаткового нового газопроводу в Іран довжиною 30 кілометрів,що заплановано на кінець поточного року.
Бердимухамедов підкреслив, що уведення в експлуатацію нових експортних трубопроводів в Іран і Китай стане черговим важливим кроком у реалізації енергетичної стратегії Туркменістану. Ця стратегія передбачає як збільшення обсягів видобутку вуглеводневої сировини, так і диверсифікованість поставок енергоносіїв на світові ринки, заявив президент республіки.
Ашхабад має намір зменшити залежність експорту свого газу від Росії і у зв'язку із цим розглядає інші можливості експорту палива. Так, зокрема, тиждень тому Бердимухамедов заявив, що його країна підтримує проект зі спорудження трубопроводу "Набукко", реалізація якого повинна знизити залежність європейських країн від поставок газу з Росії.
"Набукко", оцінюваний в 7,9 мільярда доларів, передбачає транспортування природного газу в європейські країни через Азербайджан, Грузію, Туреччину, Болгарію, Угорщину, Румунію і Австрію.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас