Шаповалов: Уряд України прагне отримати контроль над емісією гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шаповалов: Уряд України прагне отримати контроль над емісією гривні

Валюта
967
Уряд України прагне отримати контроль над емісією гривні, використовуючи для відповідного тиску на Національний банк України (НБУ) сили Міністерства внутрішніх справ (МВС), повідомив перший заступник глави НБУ Анатолій Шаповалов.
"Мета всіх цих наїздів одна - дорватися до друкарського верстата. В умовах підвищення ліквідності ми не можемо проводити додаткову емісію. Крім того, у нас же є зобов'язання й перед Міжнародним валютним фондом щодо виконання основ грошово-кредитної політики, які ми не можемо порушувати так, як це робить уряд", - сказав він в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".
Як повідомлялося, глава МВС у вересні заявив про наявність фактів для порушення кримінальних справ проти вищих посадових осіб НБУ - міністерство вивчає результати рефінансування комерційних банків. У зв'язку з цим на допит було викликано Шаповалова. Як повідомив сам перший замглави НБУ, його викликали на допит як свідка.
"На початку року, коли ліквідність була дуже низькою, а "овернайти" коштували 40-50%, природно, ми інтенсивно підтримували банки рефінансуванням. Адже до сьогоднішнього дня як юридичні, так і фізичні особи забрали з банківської системи близько 50 млрд грн. депозитів", - сказав він про причини розширеного кредитування банків з боку НБУ.
За його словами, рефінансування підтримав 131 банк: на сьогоднішній день 91 банк має заборгованість з рефінансування у розмірі 85 млрд грн. "Якби ми не робили цю роботу, банківська система не встояла б. А так про ліквідацію прийнято рішеня тільки щодо чотирьох банків, в 14 банках працюють тимчасові адміністратори і три рекапіталізовані державою", - підкреслив Шаповалов.
Щодо курсової ситуації, перший замглави НБУ повідомив, що уряд має прямий стосунок до зміни вартості національної валюти.
"Якщо в Кабміні говорять, що не мають стосунку до курсу, то хай подивляться ст. 20 закону про Кабмін, де чітко записано, що вони повинні проводити фінансову й податкову політику, сприяючи стабільності нацвалюти. Коли в травні закінчилися звинувачення, і ми заспокоїли людей, населення продало валюти на $77 млн більше, ніж купило, а курс зміцнився з 7,7 грн/$ до 7,62 грн/$. А коли знову почалися звинувачення і було ухвалено закон щодо Євро-2012, люди знову почали скуповувати валюту", - сказав він.
При цьому він нагадав, що діяльність уряду призвела до ненадходження до країни значних сум валютних коштів, які могли б підтримати гривню.
За словами Шаповалова, Світовий банк закрив проект з виділення Україні $250 млн на підтримку села, тому що в уряді п'ять років не змогли використовувати ці гроші. Крім того, припинений кредитний проект на $200 млн на розвиток міст України: Мінфін не зумів організувати відповідну роботу.
Разом з тим, заступник голови Нацбанку заявив, що регулятор має в своєму розпорядженні достатньо коштів для згладжування різких коливань курсу.
"У нас достатньо резервів, щоб не допустити різких коливань курсу. Згідно з програмою взаємодії з Міжнародним валютним фондом, наші резерви в четвертому кварталі можуть зменшитися на $1 млрд. Але, враховуючи, що показники зростання економіки будуть переглянуті фондом, наші можливості будуть збільшені", - сказав він.
До того ж, за словами Шаповалова, наступного тижня буде введена заборона на кредитування фізичних осіб у валюті й на валютне кредитування юросіб, які не мають валютної виручки.
НБУ також має намір ввести виплату відсотків з валютних депозитіів у гривні. "Вводити це потрібно тільки за новими договорами і зробити це тоді, коли офіційний курс дорівнюватиме ринковому, або відрізнятися не більше ніж на 0,5%", - пояснив Шаповалов.
Кажучи про проблемні банки, Шаповалов відзначив, що труднощі банку "Надра" пов'язані з зовнішніми боргами на $800 млн.
При цьому він висловив задоволення роботою тимчасового адміністратора банку: за період його роботи виплачено 1,2 млрд грн. вкладів, без рефінансування від НБУ. Крім того, було подано 4 тис. позовів на боржників, з яких по 3 тис. вже справи виграні.
"Жуковська (тимчасовий адміністратор банку "Надра" Валентина Жуковська) вже підписала меморандум з банком UBS, який займається реструктуризацією євробондів. Вона вже реструктурувала $116 млн боргу перед експортними гарантійними агентствами на непоганих умовах - на сім років, при цьому за перший рік взагалі нічого не платитимуть, а на весь період ставка з кредиту - 5%. Відповідно до плану фінансового оздоровлення в листопаді адміністратор повинен завершити реструктуризацію", - додав він.
Щодо рефінансування, наданого банку "Надра", Шаповалов відзначив, що 4 млрд грн. з його суми надано під фінансову гарантію Group DF. Крім того, були отримані додаткові застави у вигляді пулу іпотечних кредитів.
Шаповалов також повідомив, що до складу тимчасової адміністрації проблемного Укрпромбанку введений Андрій Кирієнко, на чому наполягав Кабмін.
Перший замглави НБУ також відзначив, що 24 млрд грн. направлено Нацбанком на рекапіталізацію двох державних і трьох комерційних банків - Укргазбанку, Родовід Банку і банку "Київ".
При цьому він повідомив, що з 181 банка, що працювали на 1 жовтня 2008 року, в 119 установах капітал відповідав нормативам, а 56 банків дали зобов'язання докапіталізуватися: з початку року капітал банків, за винятком фінустанов, які перейшли під контроль держави, збільшився на 11,6 млрд грн.
Перший заступник голови також повідомив, що 14 банків уже виконали план капіталізації повністю, 29 банків ідуть за графіком, шість - ще не приступили, але два з них подали документи про наміри.
За його словами, для регулювання ліквідності НБУ через посилення резервних вимог і шляхом випуску депозитних сертифікатів відтягнув з банківської системи 10-12 млрд грн. надлишкової ліквідності.
Згадуючи про звільнення Олександра Савченка з посади заступника глави НБУ, Шаповалов повідомив, що він був звільнений за прогули.
"Він протягом останніх чотирьох місяців майже не ходив на роботу, а на засіданнях правління, де ухвалювалися рішення про рефінансування та валютні інтервенції, проти не голосував. Цього року він вже 33 дні був у відпустці, 30 днів - на лікарняному і 30 днів - у відрядженнях, в основному закордонних", - додав він.
Як повідомлялося, Савченко в кінці минулого тижня заявив, що подав у відставку, протестуючи проти втручання в діяльність Нацбанку і неефективної політики керівництва НБУ. На поточному тижні уряд України призначив Олександра Савченка заступником міністра фінансів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас