Ющенко шокував інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко шокував інвесторів

Казна та Політика
2065
Продаж найбільшого підприємства хімічної галузі - Одеського припортового заводу - був запланований на 29 вересня. Уряд збирався виручити на аукціоні понад мільярд доларів.
Інтерес до об'єкта проявили не тільки вітчизняні й російські інвестори, але і компанії зі світовим ім'ям. Зокрема, норвезький хімічний гігант Yara International спеціально для участі в конкурсі створив консорціум з польською Kulczyk Holding SA і лівійською Libyan Investment Authority. Однак за 11 днів президент несподівано видав указ, яким заборонив приватизацію ОПЗ. На думку глави держави, приватизація стратегічного підприємства суперечить інтересам національної безпеки. Незважаючи на це, уряд збирається провести конкурс з приватизації ОПЗ у встановлений термін і закликає інвесторів не відкликати заявки на купівлю підприємства.
"Рішення щодо приватизації ОПЗ приймалося Фондом держмайна, тому воно не може бути зупинено президентом", - заявила Тимошенко.
Блокування продажу Одеського припортового заводу (ОПЗ) президент мотивує тим, що він не відповідає інтересам національної економічної безпеки в сфері приватизації. Крім того, за словами Віктора Ющенка, попередньо повинна бути створена програма приватизації стратегічних об'єктів, що закріплено рішенням Ради національної оборони та безпеки від 15 лютого 2008 року.
При цьому ще в липні Банкова виступала на підтримку приватизації ОПЗ. Як тоді заявляв перший заступник глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак, глава держави дійшов згоди з Кабміном у питанні продажу ОПЗ.
Кабмін побоюється зриву
В уряді дії президента різко розкритикували. "Це спроба зірвати бюджетний процес поточного року, спроба зірвати переговори із МВФ (про виділення чергового траншу в рамках кредиту stand-by. -ред.)", - сказав віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов. Нагадаємо, що продаж ОПЗ до жовтня цього року був передбачений в меморандумі економічної політики, підписаному президентом, прем'єром, керівниками Нацбанку і Мінфіну в рамках співробітництва із МВФ.
Втім, в оточенні прем'єра стверджують, що указ президента не зможе перешкодити проведенню аукціону. Заступник голови спеціальної контрольної комісії з питань приватизації Верховної Ради Валерій Писаренко стверджує, що зупинка продажу ОПЗ поза повноваженнями глави держави (це питання вже розглядалося Конституційним Судом). Фонд держмайна вчора не прокоментував можливість проведення аукціону.
Інвестори стримуються
На самому ОПЗ про ситуацію із черговим блокуванням приватизації також не бажають говорити. "Із цього приводу вже більше нема чого сказати", - був лаконічний директор заводу Валерій Горбатко. Раніше ж він відзначав, що колектив ОПЗ підтримує необхідність приватизації в 2009 році: "Заводу потрібні довгострокові кредити, які державне підприємство в умовах кризи залучити не може. З погляду стратегії майбутнього, приватизація повинна бути". У першій половині 2009 року збитки заводу склали 38 млн. грн. За умовами приватизації, протягом п'яти років інвестор повинен вкласти 1,3 млрд. грн. у розвиток виробництва і 92 млн. грн. на розвиток екологічних програм.
Потенційні покупці ОПЗ поки розмірковують, як будуть діяти надалі у зв'язку із блокуванням приватизації. Так, у норвезькій компанії Yara International на новину про указ українського президента відреагували з подивом. "Ми поважаємо думку вашого президента. Однак сказати щось про наші подальші плани щодо заводу зараз складно", - сказав "Делу" віце-президент з корпоративних відносин компанії Асле Скреддербергет.
Термін подачі заявок в Антимонопольний комітет для дозволу на придбання 99,6% акцій Одеського припортового заводу (ОПЗ) завершився 14 вересня. Як повідомив виконуючий обов'язки голови Фонду державного майна Дмитро Парфененко, документи подали 13 компаній.
Зокрема він повідомив, що надійшли пропозиції від вітчизняних інвесторів, а також інвесторів з Росії, Європи, Грузії та Лівії. У той же час ФДМ станом на 14 вересня не отримав жодної заявки на участь у конкурсі із продажу ОПЗ.
Наталія Гузенко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас