"Ъ": Нацбанк не дозволить банкам коливатися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк не дозволить банкам коливатися

Валюта
4479
Перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов повідомив, що 9 вересня правління Нацбанку прийняло постанову №538, якою передбачається зобов'язати банки встановлювати у всіх своїх відділеннях і обмінних пунктах, що працюють із ними за агентськими угодами, єдині курси іноземних валют. Різниця між купівлею і продажем усіх видів валюти не повинна перевищувати 2%, а курс зобов'язаний залишатися незмінним протягом дня. Документ набуде чинності через 10 днів після реєстрації в Міністерстві юстиції, яке зараз вивчає постанову. Діючу зараз практику встановлювати різні курси валют у різних обмінних пунктах банкіри називають виправданою.
"Є регіони – 'донори', а є регіони – 'споживачі' валюти. До 'донорів' більше належать східні області, а в західних регіонах більш дешева купівля і продаж, - пояснює директор з розвитку корпоративного сектору та філіальної мережі Промінвестбанку Владислав Кравець. - Від цього залежить курсоутворення, що варто враховувати і Нацбанку. Тому ми на різні регіони даємо зазор у курсах". При цьому банкіри радять НБУ ввести обмеження, які повинні знизити паніку серед населення.
"Ми запропонували це робочій групі з валютного регулювання, яка була сформована за підсумками відкритого засідання правління Нацбанку за участю банкірів і президента 20 серпня, - розповів один з банкірів. - Адже коли курс змінювався три рази на день, люди, бачачи зміни в кіосках по дорозі на роботу і з неї, наступного дня ставали в черги за валютою". Тому банкіри сподіваються на позитивний психологічний ефект від ініціативи НБУ. "Єдиний курс заспокоїть людей, і вони більше не будуть бігати від кіоску до кіоску в пошуках дешевої валюти", - впевнений голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
У випадку обмеження продажу 2- процентною маржею банки знизять свої доходи, але не зазнають курсових втрат. "При маржі 2% ми вписуємося у витрати на купівлю валюти й операційні видатки", - відзначає пан Гриджук. Мінусом нової схеми буде лише те, що у випадках раптових змін тренда руху курсу на міжбанку можлива поява "мінял" біля кіосків.
"Якщо на міжбанку курс змінився, а в банку немає можливості це відбити на готівковому курсі, то банк буде працювати тільки в один бік: або тільки продавати, або тільки купувати за курсом на табличці, - пояснює заступник голови правління одного з великих банків. - А попит або пропозицію валюти хтось повинен буде погашати".
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас