Порошенко: Ситуація з кредитуванням в Україні може покращитися при розширенні платоспроможного попиту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко: Ситуація з кредитуванням в Україні може покращитися при розширенні платоспроможного попиту

Кредит&Депозит
347
Ситуація із кредитуванням в Україні може покращитися після реалізації заходів, спрямованих на розширення платоспроможного попиту в країні, вважає голова Ради Національного банку України (НБУ) Петро Порошенко.
"Банковській системі на сьогоднішній день нікого кредитувати - немає надійних позичальників. Бізнес може одержати кредит, але він не продасть (товари), тому що немає попиту на продукцію… Дешеві і доступні кредити з'являться тоді, коли ми в результаті спільних заходів будемо стимулювати попит і знизимо тиск на бізнес", - сказав він на нараді з питань економіки, яку проводив президент України Віктор Ющенко в Києві в четвер.
Голова Ради НБУ відзначив, що більшість українських банків у цей момент здійснює лише розрахункову функцію і не проводить кредитування. "Це означає, що економіка буде переживати і депресію, і рецесію", - підкреслив він.
У той же час голова Ради НБУ визнав, що зниження податкового тиску малоймовірно в умовах обмеженості джерел наповнення держбюджету.
Крім того, Порошенко відзначив, що зниження облікової ставки і ставок рефінансування буде сприяти вирішенню проблеми обмеженого кредитування, але не буде визначальним фактором.
Щодо банківської системи Порошенко також повідомив, що проблема накопичених ризиків залишається не вирішеною.
"На відміну від усього світу… ми не списали збитки. Кількість нестандартних кредитів перебуває на підйомі, а реалізація заставного майна абсолютно не вплинула на ціни - нічого не продається. Кредити були просто реструктуризовані, і ризики були перенесені на четвертий квартал цього року і наступні квартали", - сказав він.
Говорячи про причини економічної кризи в Україні, Порошенко висловив думку, що глобальна криза лише стала каталізатором: передумовами для виникнення ускладнень було неадекватне економічному зростанню збільшення соціальних видатків держбюджету і помилкова кредитна політика в попередні роки.
Щодо кошторису Нацбанку Порошенко повідомив, що в 2009 році перевищення доходів над видатками центрального банку очікується в розмірі 695 млн грн, а в 2010 році - 4,293 млрд грн.
У зв'язку з цим він відзначив, що вольове нарощування розміру перерахувань Нацбанку в держбюджет створить проблеми із проведенням аудита центробанку та знизить довіру до української банківської системи.
Як повідомлялося, у проекті держбюджету-2010 заплановані надходження від Нацбанку більше 10 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас