Експерт: Ціни на нафтопродукти в Україні будут зростати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ціни на нафтопродукти в Україні будут зростати

Енергетика
497
Ризикові складові в цінах на нафтопродукти на вітчизняному ринку вищі, ніж на світовому ринку, отже, навіть якщо в світі будуть тенденції до їх зниження, в Україні тренди залишаться такими, що підвищуються. Такий прогноз висловив в коментарі РБК-Україна директор Науково-технічного центру "Психея" Сергій Сапегін.
"За економікою ціна на нафтопродукти має бути нижчою - і світова, і українська, але її ризикові складові ведуть до того, що ціна висока", - сказав він.
За словами експерта, ризикова складова, пов'язана з коливаннями цін на нафту на світових ринках, сьогодні займає в ціні значну частку.
"Протягом уже багатьох тижнів ми спостерігаємо стан світового ринку на рівні в середньому 70 дол./барр., плюс-мінус 5 дол., але ця рівновага досить нестійка, що і є фактором ризику, причому як в один, так і в інший бік", - відзначив він.
Ризиковою позицією, за словами Сапегіна, є і рівень співвідношення гривні до долара, що також закладається у вартість нафтопродуктів.
При цьому він нагадав, що на сьогодні різниця в цінах на нафтопродукти в різних регіонах України досягає 50-70 копійок, що складає 10% від ціни.
Кажучи про тенденції на ринку, він спрогнозував, що попит на нафтопродукти падатиме і надалі. "Ситуація залишається доволі тяжкою, як на світовому ринку, так і у нас", - відзначив він.
Експерт також підкреслив, що останні подорожчання нафти на світових ринках в основному пов'язані з великими емісіями на підтримку економік.
"Але це те ж саме, що гасити пожежу грошима. Так, ми отримали тимчасове ослаблення рецесії, але що буде далі, які будуть наступні витки, наскільки вони будуть глибокими, поки оптимістичних прогнозів немає", - сказав він.
Коментуючи пропозицію Мінекономіки ввести держрегулювання цін на дизпаливо та бензин для протидії спекуляціям і необґрунтованим завищенням цін на нафтопродукти на внутрішньому ринку України, експерт відзначив, що таким чином буде знищена конкуренція на ринку, і "це закономірно, після того, як впродовж чотирьох років ціна узгоджувалася за формулою".
"Цей крок виглядатиме логічно, оскільки чотири роки ринок руйнувався", - відзначив він.
Сапегін також нагадав, що економічні розрахунки вітчизняного ринку нафтопродуктів недосконалі, й цілком ймовірно, що регуляторні рівні цін не збігатимуться зі світовою кон'юнктурою. "Є фактор часу, адже кон'юнктура світового ринку змінюється дуже швидко. Або ми повинні будемо враховувати цю волатильність, і вона проектуватиметься на український ринок, або ми мусимо закрити на неї очі, але тоді виникають ризики з постачаннями палива до України", - сказав він.
Також Сапегін відзначив той факт, що система контролю якості нафтопродуктів з боку держави залишається дуже слабкою. "Незрозуміло, як враховувати відмінність у якості нафтопродуктів, які є навколо України, і які продаються у нас", - підкреслив він.
У зв'язку з цим експерт висловив побоювання, що в результаті всіх цих несприятливих чинників Україна прийде до дуже серйозної кризи, пов'язаної з ресурсним забезпеченням ринку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас