Тимошенко знайшла роботу для Савченка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко знайшла роботу для Савченка

Казна та Політика
1681
Як стало відомо газеті "Дело", новим місцем роботи Олександра Савченка - заступника глави Нацбанку, якого керівництво НБУ звинуватило в неефективній політиці і відправило у відставку, - стане Міністерство фінансів. Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко "запропонувала" виконувачу обов'язків міністра фінансів Ігореві Уманському призначити Савченка заступником.
"Олександр Володимирович - гідна людина, він показав характер, привселюдно розкритикувавши керівництво Національного банку за проведену політику. Я вважаю, його потрібно призначити заступником міністра фінансів", - приблизно так аргументувала свою пропозицію прем'єр-міністр. У тому, що в. о. міністра фінансів прислухається до рекомендації свого шефа, сумнівів немає.
"Якщо Юлія Тимошенко щось обіцяє, вона це завжди реалізує. Слів на вітер прем'єр не кидає. А проблем з в. о. міністра фінансів у неї немає - у них повна ідилія у відносинах і згода в кадрових питаннях", - підтвердив інформацію про нове місце роботи Савченка міністр Кабінету Міністрів Петро Крупко. Коли буде підготовлено подання про призначення, Крупко не повідомив.
"Очі" Тимошенко в НБУ
Олександр Савченко обіймав посаду заступника глави Нацбанку (у його компетенції були питання валютного регулювання) і пішов відтіля зі скандалом. Минулої п'ятниці він оголосив про своє звільнення.
"У зв'язку з моєю незгодою з валютно-курсовою, монетарною і грошово-кредитною політикою керівництва Нацбанку, що веде до дестабілізації валютного курсу,... подаю у відставку. Відставка - політична. Це означає, що я нікуди не працевлаштувався", - повідомив він на прес-конференції із приводу свого звільнення.
Однак надовго без роботи Савченко не залишився. Юлія Тимошенко, яку називали "патроном" банкіра в Нацбанку, оцінила його слова, що кидають тінь на правління НБУ, і працевлаштувала його. Про "співробітництво" між Савченком і урядом "уголос" заговорили в грудні 2008 року.
Тоді Юлія Тимошенко спробувала зняти з посади главу НБУ Володимира Стельмаха, звинувативши його в корупції і "відкатах" при наданні рефінансування комерційним банкам. У банківських колах були впевнені, що інформацію, яка викриває Стельмаха і його першого заступника Анатолія Шаповалова, прем'єр-міністрові надав саме Савченко, який розраховує зайняти місце глави НБУ.
У банки ходу немає
Сам Савченко поки відмовляється говорити про своє нове призначення. "Я не даю коментарів телефоном, якщо хочете, записуйтеся до мене на прийом", - повідомив він. За словами Петра Крупко, обсяг роботи в Мінфіні екс-заступника глави НБУ визначить його новий керівник Ігор Уманський. "Вважаю, це буде сектор, що відповідає його профілю. Савченко вчився за кордоном, добре розбирається в банках, міжнародних фінансах і відносинах з міжнародними організаціями", - відзначив міністр Кабінету Міністрів.
З огляду на ці обставини, найбільш підходящими для Савченка напрямками роботи в Мінфіні є націоналізація і капіталізація банків і відносини з міжнародними фінансовими організаціями. Напередодні Ігор Уманський повідомив, що наступного року уряд має намір продовжувати програми рекапіталізації банківського сектора і фінансового оздоровлення, і навіть збільшує бюджетні витрати на ці заходи. У проекті держбюджету-2010 Кабмін передбачив 50 млрд. грн. таких витрат, тоді як цього року бюджетні витрати на рекапіталізацію не можуть перевищити 44 млрд. грн.
Курс на захід
Однак імовірність, що досвід Савченка буде використаний у роботі з рекапіталізації, дуже низька, тому що він є персоною нон ґрата в Нацбанку. "Рекапіталізація передбачає тісну спільну роботу Мінфіну і НБУ. І задіяними в цьому процесі повинні бути люди з боку Міністерства фінансів, які мають авторитет у Нацбанку", - пояснює член ради НБУ Василь Горбаль.
Найімовірніше, Савченко забере частину повноважень в іншого заступника міністра фінансів Андрія Кравця, який відповідає за питання міжнародного співробітництва і відносини з Міжнародним валютним фондом. Савченко має за спиною солідну "міжнародну" посаду: в 1993-1997 роках він був виконавчим директором Європейського банку реконструкції та розвитку від України, Румунії, Молдови і Вірменії.
"Щоб отримати таку посаду в розквіті сил (Савченко на час початку роботи в ЄБРР було лише 35 років), потрібно було мати солідні зв'язки в уряді, - згадує співрозмовник з великим досвідом роботи в одній з міжнародних організацій. - Тоді, якщо не помиляюся, працевлаштуванню Савченка посприяв Роман Шпек (з 1993-го і по 1995-й був міністром економіки)".
Зараз у міністра фінансів - вісім заступників. Анатолій Мярковський вирішує питання зведеного бюджету; Валерій Альошин - ринку фінансових послуг; Володимир Матвійчук - соціальної частини бюджету; Андрій Кравець - міжнародних фінансів, зокрема, відносини з Міжнародним валютним фондом; Денис Фудашкін - податкові питання; Микола Полуденний - юридичні; Микола Голєв - ***. Дев'ятим заступником був Ігор Уманський, але у квітні 2009 він був призначений урядом в. о. міністра фінансів.
Володимир Верб’яний
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас