Fitch: Скорочення ліквідності продовжує впливати на компанії ринків EMEA, що розвиваються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Скорочення ліквідності продовжує впливати на компанії ринків EMEA, що розвиваються

Фондовий ринок
196
Компанії з ринків, що розвиваються, Європи, Близького Сходу та Африки (EMEA), як і раніше, мають низькі рівні ліквідності в порівнянні з порівнянними емітентами з розвинених ринків, говориться в щорічному аналітичному звіті Fitch щодо стану ліквідності.
Як відзначає міжнародне рейтингове агентство, "це обумовлено низькими або негативними значеннями вільного грошового потоку, короткостроковими відкличними банківськими кредитними лініями і динамікою внутрішніх кредитних та облігаційних ринків, які також відрізняються більш короткостроковим характером і мають менший обсяг, ніж на розвинених ринках".
Крім того, структура боргу розглянутих компаній стає більш короткостроковою через більшу питому вагу заборгованості перед банками щодо облігаційних боргів.
У спеціальному звіті "Аналіз ліквідності компаній - Європа, Близький Схід, Африка та Азіатсько-тихоокеанський регіон" (Corporate Liquidity Study - EMEA and Asia-Pacific) агентством розглядаються близько 220 компаній з рейтингами "BBB" і нижче.
"Дослідження показує, що 35-40% компаній з ринків, що розвиваються, Європи, Близького Сходу та Африки мають показник ліквідності нижче 1 на 2010 і 2011 рр., що свідчить про непросту ситуацію з ліквідністю. За прогнозами Fitch, операційні грошові потоки і зовнішні джерела коштів цих компаній будуть недостатні для покриття річних виплат за боргами зі строками в 2010 і 2011 рр. без поновлення існуючих відкличних кредитних ліній або залучення нового боргу", - відзначає Джон Хеттон, представник відділу кредитної політики аналітичної групи Fitch з корпоративних емітентів Європи та Азіатсько-Тихоокеанського регіону.
"У той же час виділяються моменти, що згладжують, щодо деяких компаній з ринків, що розвиваються, Європи, Близького Сходу та Африки, що мають найнижчі показники ліквідності на 2010 і 2011 рр. Відносно Росії і Туреччини (на прогнозі по яких негативно позначається робоче допущення Fitch про те, що існуючі короткострокові відкличні кредитні лінії не будуть відновлені після закінчення терміну) агентство відзначає, що більші рейтинговані компанії можуть одержувати принаймні деякі переваги при розподілі банківських кредитів. Рейтинги емітентів з низькими показниками ліквідності також можуть підтримуватися у випадку сильних очікувань державної фінансової допомоги в країнах з інвестиційними суверенними рейтингами або там, де емітенти з більш гнучкими капвкладеннями/капвкладеннями, які можуть бути відкладені (наприклад, комунальні підприємства), мають можливість переглядати плани видатків при виникненні труднощів з ліквідністю", - говориться у звіті.
"У цілому на деяких ринках, що розвиваються, таких як Росія, банкам під державним контролем доводиться втручатися і надавати підтримку місцевим компаніям, яка в багатьох випадках потрібна через ослаблення прибутковості в комбінації зі скороченням кредитування від міжнародних банківських груп. Внутрішнє фінансування, як правило, ув'язане з більш високими внутрішніми процентними ставками, може бути дорогим і нерідко надається на короткостроковій основі", - повідомляє Fitch.
Згідно з останнім звітом "Системні ризики в банківському секторі", опублікованим 11 травня 2009 року, більшість країн СНД мають банківські системи, сукупні рівні фінансової стійкості яких розцінюються як "слабкі". Компанії на ринках, що розвиваються, піддані ризикам, пов'язаним із загальною якістю місцевих банківських систем, які при виникненні в них проблем будуть мати обмежені можливості кредитування. Ризики ліквідності нижчі для компаній, що мають вихід на глобальні ринки (таких як великі російські нафтові компанії), які зберігають доступ до довгострокового закордонного фондування, вважають в агентстві.
"В оновлених прогнозах щодо прибутковості компаній Fitch виходило з використання лише існуючих короткострокових банківських кредитних ліній і коштів і не враховувало залучення нової заборгованості. Показник ліквідності Fitch у цілому визначається як вільний грошовий потік до виплати дивідендів, плюс кошти в банках, плюс наявний запас коштів по поновлюваних кредитних лініях, мінус майбутні обов'язкові капітальні вкладення, поділений на короткострокові погашення боргу за відповідний період", - говориться в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас