Європейські країни-виробники Opel не поділили 4,6 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські країни-виробники Opel не поділили 4,6 млрд євро

Фондовий ринок
350
Як буде розподілена держдопомога, виділена урядом ФРН на порятунок компанії Opel, досі не ясно. Тим часом автовиробники BMW і Volkswagen мають намір припинити співпрацю з концерном Magna.
У вівторок, 15 вересня, в міністерстві економіки ФРН зустрілися представники економічних відомств Німеччини, Австрії, Іспанії, Бельгії, Польщі і Великобританії, а також Єврокомісії. Проте, як заявило міністерство економіки Німеччини, розподілити держдопомогу в розмірі 4,6 млрд євро, виділену урядом ФРН на порятунок Opel, так і не вдалося у зв'язку з відсутністю достатнього обсягу інформації. Учасники зустрічі в Берліні наполягають на наданні їм докладного плану поглинання концерну Opel, який повинен підготувати австрійсько-канадський концерн Magna, а також експертизи фінансового інспектора.
На першому засіданні представників країн, де розташовані виробничі потужності Opel, панувала "дружня атмосфера", йдеться в доповіді міністерства економіки ФРН. Та сумніви в доцільності порятунку німецького автовиробника залишаються. Міністр промисловості Іспанії Мігель Себастьян Гаскон заявив, що уряд його країни вважає більш переконливим план поглинання Opel, підготовлений бельгійським інвестиційним фондом RHJI, - другим після Magna основним претендентом на покупку німецької кампанії.
З критикою дій уряду ФРН, що активно лобіював консорціум на чолі з Magna, виступила і Бельгія. Адже план санації концерну Opel передбачає закриття заводу в Антверпені. У свою чергу комісар ЄС з питань конкуренції Неелі Крус заявила напередодні про те, що має намір уважно перевірити, чи не використовується схвалена Брюсселем антикризова допомога в протекціоністських цілях.
Німецькі автобудівельні концерни BMW і Volkswagen мають намір припинити співпрацю з компанією Magna. "Тепер ми маємо справу не з постачальником автокомпонентів, а з автовиробником", - наводить агентство dpa слова фінансового директора BMW Фрідріха Айхінера. До сказаного Айхінер додав: "Віднині ми повинні брати до уваги небезпеку витоку нашого ноу-хау до нового конкурента". Зі свого боку глава автогіганта Volkswagen (VW) Мартін Вінтеркорн також висловив побоювання з приводу можливого використання технологій VW на заводах Opel і заявив про перегляд моделі співпраці з Magna. У свою чергу голова правління Volkswagen Фердинанд Пієх заявив: "Нам як концерну не подобається, коли наші постачальники перетворюються на наших конкурентів".
Між тим помічник російського президента Аркадій Дворкович назвав прийняте напередодні корпорацією General Motors рішення про продаж Opel компанії Magna і російському Сбербанку ознакою того, що США готові до повновагої інтеграції Росії в світову економіку. За словами Дворковича, такий тривалий переговорний процес продемонстрував, що в світі є впливові сили, які виступають проти економічної інтеграції Росії. Але, вважає помічник російського президента, політики - канцлер ФРН Ангела Меркель і президент США Барак Обама - не поступилися цим силам.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас