Секретаріат вважає значними ризики невиконання держбюджету-2010 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Секретаріат вважає значними ризики невиконання держбюджету-2010

Казна та Політика
198
Секретаріат Президента вважає, що у випадку якщо державний бюджет на 2010 рік буде прийнятий в редакції, запропонованій Кабінетом Міністрів, то ризики його невиконання будуть значними.
Про це на прес-конференції заявив керівник головної служби Секретаріату з соціально-економічного розвитку Роман Жуковський.
"Є небезпека, що закладається свідоме невиконання бюджету", - сказав він.
Жуковський відзначив, що в проекті держбюджету передбачено збільшення доходів на 20%, тоді як прогнозований рівень інфляції складе 9,7%, а зростання ВВП - всього 3,7%.
За його словами, враховуючи досвід 2009 року, коли дефіцит держбюджету постійно збільшувався, закладені в проект держбюджету-2010 показники можуть виявитися нездійсненними.
Крім того, Жуковський вважає: не виправданим те, що в проекті держбюджету-2010 передбачено наповнення стабілізаційного фонду частково за рахунок надходження податку на прибуток і податку на додану вартість, з якими також вже виникали проблеми протягом 2009 року.
Ще однією проблемою Жуковський назвав відсутність конкретних цілей, під які даватимуться державні гарантії.
Він повідомив, що з 43 млрд. гривень держгарантій у бюджеті вказані напрямки використання тільки 5 млрд. гривень, з яких 2 млрд. гривень будуть направлені Державній іпотечній установі на програми викупу житла.
Жуковський також розкритикував те, що проектом держбюджету-2010 передбачено створення спеціального фонду, кошти з якого виділятимуться на потреби місцевих бюджетів у разі неточностей при їх формуванні.
Він підкреслив, що у зв'язку зі зміною підходів формування місцевих бюджетів, міжбюджетні стосунки надто разбалансовані, а найбільше від зміни підходів можуть постраждати районні бюджети.
Жуковський також повідомив журналістам, що, за оцінками Секретаріату, фінансування деяких міністерств є недостатнім.
Зокрема, фінансування Міністерства освіти та науки заплановане на рівні 28,9% від необхідного, Міністерства культури і туризму - 57% від необхідного, а Міністерства охорони здоров'я - 52%.
Як повідомляло агентство, 14 вересня Кабмін затвердив проект держбюджету на 2010 рік з доходами 285 млрд. гривень, витратами 324 млрд. гривень і дефіцитом 46,7 млрд. гривень або 3,97% ВВП.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас