260 дол. за тис. куб. м - середня ціна, яка потрібна для прийняття бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

260 дол. за тис. куб. м - середня ціна, яка потрібна для прийняття бюджету

Казна та Політика
294
При складанні проекту держбюджету-2010 Мінфін виходив з розрахункового прогнозного значення середньорічної ціни на природний газ, що імпортувався, у розмірі 260 дол. за тис. куб. м. Про це повідомив в.о. міністра фінансів Ігор Уманський на брифінгу в Кабміні, передає кореспондент РБК-Україна.
Він також повідомив, що згідно проекту держбюджету-2010 Кабмін пропонує виділити НАК "Нафтогаз" 6,5 млрд грн. як компенсацію за різницю в тарифах.
Нагадаємо, що в проекті бюджету на 2009 рік також була закладена ціна на газ у розмірі 260 доларів за 1 тисяча куб. метрів. А відповідно до підписаних 19 січня в Москві газових домовленостей, ціна російського газу для України в I кварталі 2009 р. складе 360 дол. за тис. куб. м. За оцінками Кабміну, середньорічна ціна "блакитного палива" складе 228,8 дол. за тис. куб. м.
"260 дол. за тис. куб. м - середня цифра, яку повинні були прийняти в прогнозах до держбюджету, оскільки, окрім прогнозу, інакше це назвати не можна, - розповів РБК-Україна Олександр Гудима, член комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. - Але є прогнози політичні, а є прогнози економічні; є прогнози влади, а є прогнози опозиції. Це все потрібно враховувати".
Народний депутат говорить, що особисто він "схиляється до цифри 250 + - 30 дол. за тис. куб. м. Проте в бюджеті не можна закладати 250 +- 30. Саме тому в.о. міністра Уманський і повинен був оприлюднити цифру в 260 дол. Це середня цифра, яка має бути закладена до бюджету, щоб його можна було прийняти", - говорить Гудима.
6,5 млрд грн. як компенсація НАК "Нафтогаз" за різницю в тарифах, "є абстрактною, тому що Кабмін хоче вірити, що бюджет буде прийнятий, але вірить з песимізмом. Причина проста: доведеться мати справу з Президентом, а тому, - відзначає народний депутат, - вірогідність підписання держбюджету є нульовою".
Гудима підкреслив, що особливістю нинішнього прийняття бюджету є те, що "ніколи так не було, що президентська виборча кампанія накладалася на прийняття бюджету, і ми ще ніколи не були такі впевнені в тому, що Президент його відразу не підпише. Вперше уряд іде не презентацію бюджету, де будуть дискусії, які закінчаться тим, що максимум, на що може сподіватися ВР, це 230 голосів за прийняття бюджету. А потім - вето Президента і до лютого 2010 р. країна житиме без основного фінансового документа", - прогнозує народний депутат.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас