Тимошенко: Рівень інфляції в Україні складає 8,2% за підсумками року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Рівень інфляції в Україні складає 8,2% за підсумками року

Казна та Політика
1948
Рівень інфляції в Україні за підсумками цього року складає 8,2%. Про це повідомила сьогодні прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко під час публічної презентації проекту бюджету на 2010 р., передає кореспондент РБК-Україна.
"Сьогодні ми виходимо на той результат, коли інфляційні показники в цю хвилину у нас складають всього 8,2% за підсумками за рік, в порівнянні з минулим роком. Це, враховуючи масштабну емісію і радикальне падіння національної валюти", - відзначила прем'єр.
За її словами, причинами інфляції в Україні було "непрогнозоване" падіння гривні й істотна емісія, яку робив Нацбанк для рефінансування комерційних банків.
Прем'єр підкреслила, що політика Національного банку стала основною причиною рецесії в Україні в 2009 р. За її словами, 110 млрд грн, виданих Нацбанком для рефінансування, було достатньо для відновлення кредитування економіки і покриття касових проблем внаслідок відтоку депозитів. "Замість цього кошти пішли на валютний ринок, де одні й ті ж банки на курсових спекуляціях заробляли 3-4% в день", - сказала прем'єр.
Встановлені Нацбанком облікова ставка і ставка рефінансування не є економічно обгрунтованими, також відзначила Тимошенко. "Пояснення НБУ, що висока інфляція не давала йому можливості знизити ставки рефінансування, не має економічного обгрунтування. Якщо у нас інфляція 8,5%, то звідки ставка рефінансування 16%? При таких процентних ставках неможливо вести бізнес, це планово збиткова діяльність", - заявила прем'єр-міністр.
Девальвація національної валюти в Україні була набагато більшою, ніж в решті країн, продовжила глава уряду. "Це непрофесійна, спекулятивна політика Нацбанку, який дозволив банкам кредитувати у валюті домогосподарства, аграріїв і промпідприємства, які не є експортерами. В результаті такої девальвації вони всі практично стали банкротами за кілька місяців, не маючи можливості оплачувати в гривні валютні кредити при такому курсі", - сказала Тимошенко.
В той же час тижнем раніше голова правління НБУ Володимир Стельмах заявляв, що Нацбанк буде діяти виходячи з показника інфляції 9,5%, закладеного в державному бюджеті на 2009 р. "Його ніхто не скасовував, тому ми робитимемо все, щоб не провокувати зростання більше, ніж закладено, але не в збиток розвитку промисловості", - сказав він.
За словами голови правління НБУ, зниженню інфляції в 2009 р. сприятиме зменшення частки критичного імпорту у ВВП, яка на сьогодні складає 30% проти 60% в 2008 р.
Варто відзначити, що в меморандумі економічної і фінансової політики з МВФ, підписаному в липні ц.р. Президентом України Віктором Ющенком, прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, головою НБУ Володимиром Стельмахом і в.о. міністра фінансів Ігорем Уманським, йдеться, що падіння реального ВВП України в 2009 р. складе до 14% при рівні інфляції близько 13%. Згідно з документом, прогноз падіння ВВП погіршений з 8% під час попереднього перегляду програми співпраці з МВФ.
Нагадаємо, в серпні ц.р. індекс споживчих цін в Україні знизився на 0,2%, в порівнянні з попереднім місяцем. З початку року споживчі ціни в країні виросли на 8,2%. У липні в Україні також спостерігалася дефляція відносно попереднього місяця на 0,1%. Минулого року інфляція в Україні склала 22,3%, в 2007 р. - 16,6%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас