Казахстан назавжди готовий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстан назавжди готовий

Казна та Політика
911
Правляча в Казахстані пропрезидентська партія "Нур Отан" вчора зробила привабливу пропозицію своєму лідерові - президенту країни Нурсултану Назарбаєву. Заступник глави партії Дархан Калєтаєв повідомив про плани ухвалити конституційний закон "Про лідера нації" та прописати в ньому можливість довічного президентства Назарбаєва. Опитані казахські опозиційні політики й незалежні експерти вважають, що президент навряд чи прийме цю пропозицію.
Ідею зробити Нурсултана Назарбаєва довічним президентом країни в Казахстані висловлювали й раніше. Але вчора про це вперше заговорили в керівництві партії "Нур Отан" ("Світло вітчизни"), яка є не просто правлячою, а взагалі єдиною партією, яка засідає в парламенті країни. Як повідомив перший заступник голови партії "Нур Отан" Дархан Калєтаєв (її лідером є Нурсултан Назарбаєв), партія пропонує ухвалити конституційний закон, де буде прописана можливість довічного президентства Нурсултана Назарбаєва. "Ми пропонуємо обговорити із залученням широкого кола експертів можливість ухвалення конституційного закону "Про лідера нації". Зокрема там можна прописати і норми про довічність його президентства", - сказав Калєтаєв.
Необхідність прийняття такого закону він пояснив тим, що Нурсултан Назарбаєв є "не просто президентом", а ще й "визнаним лідером країни". Тому, роз'яснив Дархан Калєтаєв, необхідно зосередити увагу не на безтерміновості президентських повноважень, а на тому, "як зіставити конституційний статус президента з його суспільним статусом".
Коли саме правляча в Казахстані партія збирається приступити до реалізації висунутої нею ініціативи, Калєтаєв не пояснив. Тим часом на сьогодні Назарбаєв і без того надійно захищений від втрати влади. Ще весною 2007 року він ініціював низку змін до конституції, вписавши в неї пункт про те, що перший глава держави може балотуватися в президенти необмежену кількість разів. Щоправда, прийняття конституційного закону "Про лідера нації", запропонованого партією "Нур Отан", раз і назавжди позбавило б 69-річного Нурсултана Назарбаєва від участі у виборах.
Лідери казахських опозиційних партій ідею зробити Нурсултана Назарбаєва довічним президентом розкритикували, висловивши, втім, впевненість в тому, що він і сам цього не захоче. "Ці ініціативи виходять від тих, хто примазався до президента. Ось і озвучують всякі пропозиції, які пестять його вуха. Якщо Назарбаєв дослухається до них - це буде його великою помилкою. Як немає вічного двигуна, так нема й вічного президентства. Тягнути нашу країну в середньовіччя й відроджувати тут ханство - це авантюра", - заявив лідер опозиційної Загальнонаціональної соціал-демократичної партії Жармахан Туякбай. При цьому він висловив сумніви в тому, що ця ідея буде реалізована. "У нашій країні відомо, як приймаються закони, - жоден закон без схвалення президента не пройде. І якщо він забракує закон "Про лідера нації", ніхто його приймати не наважиться. Зараз м'яч повністю на полі президента, і я не думаю, що він погодиться на таку авантюру", - переконаний Туякбай.
З ним згоден і лідер іншої опозиційної партії "Ак жол" ("Світлий шлях") Аліхан Байменов. "Торік той же Калєтаєв пропонував назвати ім'ям Назарбаєва аеропорт Астани. Але той не погодився. Вважаю, що і в цьому випадку президент не підтримає ініціативу партії (про прийняття закону "Про лідера нації"). Так, він лідер країни, але, мені здається, цей статус не потребує формалізації", - сказав Байменов.
Незалежний експерт, глава організації "Група оцінки ризиків" Досим Сатпаєв також упевнений, що ідея про спеціальний закон та довічне президентство виходить не від Нурсултана Назарбаєва. "Це лобіює частина еліти. Для них президент - єдиний гарант збереження їх власності та статусу. Час грає проти чинного президента, і еліта нервує, прагнучи переконати його, що довічне правління - це саме те, що потрібно Казахстану", - розмірковував Сатпаєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас