Біржовий переділ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біржовий переділ

Фондовий ринок
950
Щоб зберегти частку ринку, ПФТС може оголосити про продаж біржі стратегічному інвесторові - Московській міжбанківській валютній біржі. Президент біржі ПФТС Ірина Зоря поки не коментує ймовірність входження в капітал біржі будь-якого стратегічного інвестора. Однак торговці цінними паперами стверджують, що переговори ведуться, і найбільш близька до купівлі найбільшої української біржі Московська міжбанківська валютна біржа.
Якби на початку цього року хтось із журналістів написав, що вже через вісім місяців багаторічний лідер українського ринку - біржа ПФТС - опиниться на другому місці за обсягом торгів акціями, його б як мінімум звинуватили в упередженості та некомпетентності. Адже ще півроку тому позиції ПФТС на вітчизняному фондовому ринку здавалися непорушними. На цьому торговельному майданчику за підсумками 2008 року було сконцентровано понад 90% усього обсягу торгів цінними паперами в Україні (організований ринок), а решту 10% ринку ділили між собою відразу дев'ять фондових бірж, що існували в Україні на початок 2009 року. Причому подібна ситуація зберігалася протягом майже десяти років і стала вже своєрідною візитною карткою українського фондового ринку.
Однак у серпні неможливе стало реальністю - за підсумками цього місяця біржа ПФТС поступилася місцем лідера "Українській біржі" (УБ). Якщо на ПФТС сума угод з акціями в серпні склала 205,1 млн. грн., то на УБ наторгували в 1,5 рази більше - 326 млн. грн. При цьому необхідно відзначити, що УБ почала працювати на українському ринку тільки наприкінці березня цього року і їй знадобилося всього п'ять місяців, щоб потіснити ПФТС із першого місця. Секрет успіху нового майданчика простий.
"УБ запропонувала брокерам давно затребувану ринком технологію торгів за принципом "ринок заявок", при цьому менеджмент біржі вибудував правильну систему взаємин з учасниками ринку і створив умови роботи, зручні саме для торговців, а не для біржі", - говорить голова наглядової ради групи компаній "ТЕКТ" Вадим Гриб.
Хід-відповідь вийшов боком
Керівництво ПФТС спробувало оперативно відреагувати на появу конкурента на ринку і буквально через місяць після початку роботи УБ офіційно оголосило про запуск "ринку заявок". Однак ПФТС так і не вдалося залучити ліквідність у цей сегмент ринку. Основною причиною невдачі стало те, що основні гравці до моменту запуску "ринку заявок" на ПФТС уже перейшли на "Українську біржу". До того ж ПФТС запускала цю технологію в авральному режимі без тестового періоду і перші тижні "ринок заявок" працював некоректно і часто давав збої. "Зараз уже зрозуміло, що боротьбу за "ринок заявок" ПФТС програла, і поступово торгівля акціями перейде на "Українську біржу". А ПФТС намагатиметься сконцентрувати в себе торгівлю іншими інструментами, наприклад, облігаціями", - вважає директор інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Ігор Мазепа.
Втім, упевненості в тому, що ПФТС удасться зберегти за собою домінуюче положення на ринку облігацій, також немає. За підсумками першого півріччя значний обсяг первинних розміщень (близько 600 млн. грн.) корпоративних облігацій був зроблений дніпропетровською біржею "Перспектива".
"Цей майданчик запропонував емітентам найвигідніші умови для розміщення, до того ж не секрет, що в Держкомісії з цінних паперів набагато простіше зареєструвати випуск облігацій, якщо розміщення буде проходити на "Перспективі" завдяки тому, що в Сергія Антонова (глава наглядової ради біржі) дуже гарні відносини з багатьма членами ДКЦПФР", - розповідає на умовах анонімності керівник великої компанії з управління активами.
Крім цього, в 2009 році активізувався ще один торговельний майданчик - Українська міжбанківська валютна біржа (УМВБ). Ця біржа має найсерйозніше лобі серед всіх організаторів торгівлі у вищих ешелонах державної влади. Контроль над майданчиком здійснює Олександр Гінзбург, який є радником прем'єр-міністра України. А перший заступник міністра Кабінету Міністрів Георгій Берадзе входить у наглядову раду УМВБ. Тісний зв'язок з Кабміном дозволяє УМВБ практично без конкурентної боротьби вигравати проекти, пов'язані з державними цінними паперами.
Так, у червні УМВБ стала єдиним майданчиком, на якому Мінфін може видавати кредити під заставу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). І хоча учасники ринку дуже скептично оцінюють шанси цих бірж стати реальними центрами торгівлі цінними паперами в Україні, проте, збільшення обсягу операцій на них змогло відібрати значну частину ринку в ПФТС.
"Самого лише адмінресурсу мало, необхідно запропонувати учасникам ринку зручні і працюючі технології торгівлі, а цього вони поки зробити не можуть", - говорить директор інвесткомпанії "Драгон Капітал" Дмитро Тарабакін.
Чарівники від торгівлі
Всі перераховані вище фактори призвели до того, що частка найбільшого біржового майданчику ПФТС на вітчизняному фондовому ринку стрімко скоротилася. За підсумками восьми місяців 2009 року на ПФТС було проведено 52% всіх операцій із цінними паперами в Україні, що є найгіршим результатом майданчика з 1998 року. Варто відзначити, що менеджмент ПФТС активно не визнає таку тенденцію. Так, на думку торговців, улітку на ПФТС значно зросла кількість "технічних" угод з акціями, за допомогою яких біржа намагається зберегти високі обсяги торгів.
"Зараз більшість угод, які проходять на "ринку заявок" ПФТС, і більшість операцій на "ринку котирувань" мають явно неринковий характер. Останнім часом на ПФТС не досить частою є ситуація, коли той самий пакет акцій прокручується по кілька разів за день за однією і тією ж ціною, у цьому немає ніякого економічного сенсу", - говорить трейдер великої інвесткомпанії, що побажав залишитися неназваним. Однак Вадим Гриб бачить дуже прозаїчний сенс у таких трансакціях.
"Зараз усі бачать, що на ПФТС укладається велика кількість "лівих" угод. Це пов'язано з тим, що Ірина Зоря (президент біржі ПФТС) бореться за місце в рейтингу бірж. Вона звикла, що вони лідери і, звичайно ж, не хоче поступатися першим місцем", - говорить фінансист.
Продатися, щоб урятуватися
Зростаюча конкуренція серед бірж змушує керівництво ПФТС шукати дієвіші варіанти збільшення обсягів торгів. Наприклад, продаж майданчика стратегічному інвесторові. Торговці все частіше говорять про те, що на щорічному форумі учасників ринку капіталу в Алушті, який пройде 17-20 вересня, Ірина Зоря оголосить про входження в капітал біржі ПФТС Московської міжбанківської валютної біржі (ММВБ - найбільший торговельний майданчик Росії). І що саме прагнення показати фондовий майданчик в більш вигідному світлі перед продажем і змушує керівництво ПФТС "наганяти" обсяги торгів.
"Те, що рано чи пізно ММВБ увійде в капітал біржі ПФТС, можна було припустити ще влітку минулого року, коли вони уклали договір про співробітництво і ММВБ погодилася встановити їм свою торговельну систему", - говорить начальник відділу торгівлі акціями компанії "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко. Ірина Зоря також неодноразово озвучувала у фондових колах можливість об'єднання ПФТС і ММВБ.
"Ірина Зоря періодично говорила, що ММВБ готова входити в капітал ПФТС, але якісь подробиці, коли і на яких умовах - розкривати відмовлялася", - підтверджує Вадим Гриб.
Серед сценаріїв розвитку подій згадують і можливості ліквідації ПФТС. Про таку можливість говориться в листі, розповсюдженому наприкінці минулого тижня серед членів асоціації ПФТС. Доцільність ліквідації аргументується "економічною доцільністю" - мовляв, розпродаж активів асоціації може принести учасникам більше вигоди, ніж входження в капітал української біржі ММВБ.
Як зміниться діяльність ПФТС після придбання її ММВБ, однозначно сказати ніхто не береться. Очевидно лише те, що однією тільки угодою щодо входження в капітал Московської міжбанківської валютної біржі, при настільки швидкому розвитку інфраструктури фондового ринку України, втрачені позиції повернути буде дуже і дуже складно.
Олександр Кириченко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас