Покупці головних банкрутів Америки вже майже окупили свої затрати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Покупці головних банкрутів Америки вже майже окупили свої затрати

1440
Головні невдахи кризи - інвестбанки Lehman Brothers і Merrill Lynch виявилися вигідними придбаннями. Barclays і Bank of America ,що купили їх, уже в першому півріччі фіксували прибуток.
Barclays Capital у вересні 2008 р. заплатив за бізнес Lehman Brothers у Північній Америці 1 млрд фунтів ($1,67 млрд), а в I кварталі 2009 р. відзвітувався про прибуток по операціях у цьому регіоні в розмірі 2,3 млрд фунтів. Завдяки цій угоді Barclays увійшов до числа найбільших гравців на ринку сировини та інструментів фіксованої прибутковості - за рік з I кварталу 2008 р. по I квартал 2009 р. його дохід від цього бізнесу виріс більш ніж утричі. Це дозволило Barclays пережити кризу, не звертаючись за допомогою до держави. Правда, найбільшим банкам Barclays як і раніше поступається в угодах з акціями і бізнесі злиття і поглинання. У Європі та Азії ці операції британському банку доводиться починати практично з нуля, а будівництво такого бізнесу може зайняти більше 10 років.
Bank of America (Bofa), що рік тому погодився купити Merrill Lynch з розрахунку $29 за акцію, теж не залишився в програші. За оцінкою аналітика Rochdale Securities Річарда Бова, у першому півріччі операції Merrill Lynch принесли йому дохід у розмірі $20,9 млрд, тоді як кредитні втрати всього BofA за підсумками півріччя склали $2,6 млрд у порівнянні з $8,9 млрд прибутку роком раніше.
"Заднім числом очевидно, що угода між BofA і Merrill Lynch мала сенс у всіх відношеннях, - відзначає Бов. - BofA переплатив, але в результаті поглинання він став більш сильною компанією". За даними Dealogic, з початку року BofA з 6,9%-ною часткою ринку посідає друге місце за комісійними у сегменті глобального боргу, акцій і подібних з акціями інструментів, а без бізнесу Merrill Lynch він був би тільки десятим з 3,8% ринку.
Протягом останніх декількох тижнів 2008 р. гендиректор BofA Кеннет Льюїс став найзнаменитішим банкіром США, журнал American Banker назвав його банкіром року. А в перших числах січня почався скандал: стало відомо про бонуси співробітникам Merrill Lynch у розмірі $3,6 млрд, про річний збиток банку на $27,6 млрд і додаткові $20 млрд, виділені урядом BofA на завершення угоди. Льюїс під присягою заявив, що погодився на угоду під тиском тодішнього міністра фінансів Генрі Полсона і голови Федеральної резервної системи США Бена Бернанке. Цю справу розслідує прокуратура штату Нью-Йорк.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас