Російські чиновники заявили про загрози Митного союзу з Білоруссю і Казахстаном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські чиновники заявили про загрози Митного союзу з Білоруссю і Казахстаном

634
Формування Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану повинне завершитися під кінець року. З 1 січня 2010 р. на території трьох країн почне діяти єдиний митний тариф на імпорт і Митний кодекс, а на кордоні Росії з Білоруссю не буде митного контролю. З 1 липня 2011 р. він зникне і на кордоні з Казахстаном.
Але створенню союзу заважає відсутність механізму розподілу експортних мит, розповів начальник аналітичного управління Федеральної митної служби РФ (ФМС) Володимир Івін. Проблема в тому, що експортні мита в Білорусі і Казахстані практично відсутні, Росія ж експортує більше 300 товарних позицій, по яких стягуються вивізні мита, пояснив Івін. За його словами, угода союзу щодо експорту рамкова: "Там прописано, що мита повинні бути взяті, але ким, у якому порядку і за якими ставками - поки не ясно".
Не влаштовує така ситуація і Мінфін РФ. "Міністерство уважно вивчає це питання - будь-які втрати бюджету вкрай небажані", - говорить директор департаменту Мінфіну Ілля Трунін.
Якщо механізм стягнення експортних мит не відрегулювати, постраждають вітчизняні виробники, вважає Івін. "Створюється легальна схема, коли казахський підприємець на єдиній економічній території безмитно ввозить російський ліс, а потім безмитно буде відправляти його в Китай", - навів він приклад.
Механізм розподілу експортних мит буде розглядатися на другому етапі створення союзу, з 2010 р. будуть уніфіковані імпортні мита і нетарифне регулювання, пояснює директор департаменту Мінекономрозвитку РФ Олексій Лихачов. До того ж експортна угода між країнами союзу передбачає стягнення мит по країні походження сировини, пояснює чиновник, що входить до складу комісії Митного союзу: "Тобто "той самий" казахський підприємець повинен буде надати документи, що підтверджують походження експортованої сировини".
З Білоруссю, наприклад, є окрема угода щодо експорту російських нафти та нафтопродуктів - при їхньому вивезенні в треті країни Білорусь застосовує ставки мит, що діють у Росії, відзначає чиновник.
Простежити за реекспортом російської сировини і товарів можна, наприклад, через відстеження статистики експорту з Білорусі та Казахстану, говорить Марина Лякишева з DLA Piper: якщо експорт якихось товарів у них різко виросте, Росія зможе зажадати інформацію про їхнє походження.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас