"Ъ": Нацбанк дозволив платити за рахунками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк дозволив платити за рахунками

Казна та Політика
1450
Нацбанк вирішив не застосовувати санкцій до банків, які порушують його заборону на дострокове погашення боргів, якщо установа платоспроможна. Цією можливістю уже скористався Альфа-банк, що викупив в інвесторів пред'явлені до оферти облігації. Тепер погашати свої боргові папери будуть усі великі банки з іноземним капіталом, що піклуються про свою репутацію, вважають експерти.
Альфа-банк у повному обсязі задовольнив вимоги власників п'ятирічних облігацій серій F (на 290 млн грн) і G (на 310 млн грн), пред'явлених до оферти 14 вересня. "Банк виплатив процентний дохід за облігаціями вчасно та у повному обсязі, а також виконав усі зобов'язання з дострокового викупу облігацій відповідно до умов випуску", - повідомили в прес-службі Альфа-банку. Прибутковість паперів становила 16% і 20% відповідно. Оферта по серії G передбачалася щокварталу, починаючи з березня 2008 року, по серії F – щорічно у вересні.
Як повідомили учасники ринку, облігації серії G були викуплені Альфа-банком в інвесторів ще в березні 2009 року, а обсяг паперів серії F на ринку не перевищував декількох десятків мільйонів гривень. Тому для банку не було проблемою погасити облігації, що залишилися в обігу, вважає старший аналітик ІК Astrum Investment Management Сергій Фурса. "Після реструктуризації єврооблігацій на $1 млрд ризик ліквідності в банку знизився, і викуп локальних паперів, наскільки ми розуміємо, істотної проблеми для банку не склав", - сказала старший аналітик ІК Phoenix Capital Марія Майборода.
Викуп Альфа-банком боргових паперів по оферті відбувся, незважаючи на заборону НБУ не погашати достроково облігації дорожче, ніж по 50% від номіналу, якщо банк має збитки. За порушення цієї норми постанови №421 директор банківського регулювання та нагляду Василь Пасічник одержав право застосовувати заходи впливу аж до введення тимчасової адміністрації в банк, примусової реорганізації або відкликання ліцензії та ініціювання процедури банкрутства. Посилаючись на цей пункт, рекапіталізовані державою Родовід Банк і Укргазбанк відмовилися виконувати оферти.
Мобільний телефон пана Пасічника, що перебуває у відпустці, учора був відключений. А один зі членів правління НБУ запевнив, що ніяких санкцій до Альфа-банку, який в II кварталі через формування резервів одержав 31,4 млн грн збитку, застосовано не буде.
"Ця норма була записана в постанову, щоб полегшити долю банків, створити їм преференції. Адже якщо інвестори купили облігації, то, будьте ласкаві, тримайте їх той термін, на який купили, - пояснив він. - Зараз фінансова ситуація в багатьох банках поліпшується, і в окремих випадках знаходяться рішення, як скасувати заборони". НБУ зняв десяток різних заборон на кредитування банків, яким видавав стабкредити. "Тому Альфа-банку нічого не буде", - сказав чиновник. Експерти впевнені, що тепер заборону на достроковий викуп боргів будуть ігнорувати й інші банки, що одержали збитки через формування резервів. Найближча оферта – 20 вересня – настане за облігаціями Сведбанку (збиток 311,3 млн грн).
"Банки, які не бояться репутаційних ризиків та оголошували технічні дефолти, як Кредитпромбанк і нові держбанки, можуть триматися за постанову і відмовляти інвесторам, - вважає Сергій Фурса. - А банки з іноземним капіталом напевно будуть викуповувати ті невеликі обсяги своїх боргів, які ще є на ринку, тому що під час жорсткої боротьби за депозити населення їм не потрібна негативна інформація".
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас