"Ъ": Продажі електроенергії на експорт пропонується проводити поетапно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Продажі електроенергії на експорт пропонується проводити поетапно

Енергетика
246
Про те, що Нацкомісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) може продати на аукціоні не весь обсяг електроенергії, призначеної на експорт, а розбити його на лоти, розповів президент НАК "Енергетична компанія України" (НАК ЕКУ) Володимир Зіневич.
"Цього року буде продано 100 Мвт потужності перетину. У наступному році продаж буде відбуватися у два етапи: у січні – 200 Мвт на рік, ще 300 Мвт – щомісяця, починаючи з лютого", - розповів пан Зіневич. За його словами, цей порядок найближчим часом буде затверджений НКРЕ, про що в минулий четвер домовилися учасники наради в Мінпаливенерго. Такий порядок, на думку пана Зіневича, дозволить диверсифікувати ризики і відпрацювати систему продажів.
За даними Мінпаливенерго, із січня по липень із України було експортовано 1,8 млрд кВт/год електроенергії, що на 57,8% менше, ніж в 2008 році. Обсяг експорту за підсумками восьми місяців у міністерстві поки не називають, відзначаючи, що розрив у порівнянні з минулим роком збільшився – у серпні на орієнтованій на експорт Бурштинській ТЕС проводився ремонт.
Голова НКРЕ Валерій Кальченко відмовився коментувати заяви пана Зіневича. А прес-секретар Мінпаливенерго Фент Ді підтвердив, що названий президентом НАК ЕКУ варіант обговорювався на нараді. "Можливо, у наступному році продаж буде здійснюватися в пропорції 200 до 300 Мвт, а можливо, одним лотом щомісяця. Є дві пропозиції, а яка з них підійде, вирішить НКРЕ", - сказав він. Раніше голова Мінпаливенерго Юрій Продан заявляв, що перехід на аукціони із продажу перетину повинен бути поступовим, щоб дати можливість монопольному експортерові електроенергії ДПЗД "Укрінтеренерго" розірвати довгострокові угоди з компаніями Ukrenergy Trade, Korlea Invest і Zomar (контролюються підприємцем Василем Даниливим).
Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Титенко стверджує, що запропонована схема суперечить закону "Про внесення змін у закон 'Про електроенергетику'". "У законі сказано, що на аукціоні повинна продаватися вся потужність перетину – 550 Мвт. Пропозиція НАК ЕКУ порушує закон і робить можливими скасування результатів аукціону в суді і збереження на ринку монополії, через яку Україна щорічно втрачає, за різними оцінками, $150-170 млн", - говорить пан Титенко. З ним згодний його колега по комітету Сергій Тулуб: "Міністерство, як і НКРЕ, затягує проведення аукціонів, які повинні були відбутися ще в серпні. Це на руку сьогоднішнім монопольним експортерам".
Олег Гавриш, Олександр Чорновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас