"Нафтогаз" обіцяє не залишитися в боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" обіцяє не залишитися в боргу

Фондовий ринок
581
Власники єврооблігацій НАК "Нафтогаз України" на $500 млн. очікували від компанії умов реструктуризації боргу перед ними. Про те, що саме в цей понеділок на адресу інвесторів буде відправлена конкретна пропозиція про відстрочку боргу, раніше повідомив перший заступник голови правління "Нафтогазу" Ігор Діденко.
Однак НАК обмежився повідомленням про те, що його представники почали переговорний процес із власниками євробондів. "Нафтогаз України" і радники компанії зараз погоджують остаточні деталі пропозиції про реструктуризацію, що буде прийнятною та справедливою і для компанії, і для її інвесторів", - говориться в прес-релізі НАКу.
Жодних параметрів реструктуризації компанія не повідомила. Проте ми дізналися про попередні умови розстрочки боргу "Нафтогазу". "Гарантована прибутковість за бондами компанії буде підвищена з 8,125% до 9,5%, термін погашення заборгованості складе 5 років. Крім того, інвесторам будуть надані суверенні гарантії", - повідомили відразу два учасники ринку.
Власники єврооблігацій НАК "Нафтогаз України" обурені тим, що дотепер не одержали від української компанії умови реструктуризації. Вони вказують на те, що емітент давно порушив установлений порядок реструктуризації і сам загнав себе в юридичний глухий кут.
"Щоб збори власників єврооблігацій "Нафтогазу" відбулися до 30 вересня (у цей день НАК повинен повністю погасити свої зобов'язання. - ред.) і інвестори затвердили реструктуризацію, компанія повинна була надіслати нам пропозицію про реструктуризацію мінімум за 21+2 дні до 30 вересня, - розповідає представник ініціативної групи інвесторів "Нафтогазу", юрист Карл Томас. - Тепер виходить, що збори можуть відбутися тільки після 30 вересня, коли "Нафтогаз" уже оголосить дефолт за своїми борговими паперами".
За словами Томаса, консультанти "Нафтогазу" ще повинні підготувати детальний проспект реструктуризації, а також проспект емісії нових паперів, на які будуть виміняні непогашені єврооблігації компанії (дилером-менеджером, тобто агентом з обміну паперів є швейцарський банк Credit Suisse). "Важко уявити, щоб "Нафтогаз" встиг до 30 вересня зробити все це!" - вважає юрист.
З поправкою на "Газпром"
Учасники вітчизняного облігаційного ринку згодні з докорами групи інвесторів, за якою, кажуть, стоїть російський "Газпром". Однак не роблять з цього трагедії.
"Зараз радники "Нафтогазу", імовірно, ведуть переговори з найбільшими власниками євробондів, і як тільки компроміс буде знайдений, проблем з реструктуризацією не буде", - розповідає старший аналітик компанії Astrum Investment Management Сергій Фурса.
Фондовики поки не можуть назвати найбільших облігаціонерів "Нафтогазу", але відзначають, що серед них такі міжнародні інвестиційні банки, як Deutsche Bank, Credit Suisse, ВТБ, ING Bank.
За словами представників вітчизняних інвесткомпаній, попередні умови реструктуризації боргу "Нафтогазу" навряд чи втішають власників євробондів. "Прийнятними для ринку, я вважаю, були б параметри: прибутковість 10-11%, термін 3-4 роки і початковий платіж 10-20% суми боргу", - розповідає директор департаменту консалтингу компанії "Конкорд Капітал" Андрій Герус.
Його колега Сергій Фурса говорить, що термін п'ять років реструктуризації в інших умовах міг би сприйматися інвесторами як неприйнятний. "Однак в 2014 році в України не буде погашень за суверенною і квазісуверенною заборгованістю, так що ця умова прийнятна, - пояснює він. - Найважливішою умовою для власників євробондів "Нафтогазу" є надання суверенних гарантій за боргом. Тобто, найкращим для інвесторів рішенням було б переведення заборгованості із квазісуверенної у суверенну".
Аналітики відзначають, що нервовість, якою супроводжується процес реструктуризації облігаційної заборгованості НАКу, вже не впливає на котирування паперів компанії.
"Останнім часом ціна бондів навіть трохи підросла - з 75% (при номіналі - $100 тис. за один папір) до 86%, - говорить Сергій Фурса. - Ціна єврооблігацій "Нафтогазу" може підскочити або впасти, тільки коли нарешті будуть оприлюднені умови реструктуризації".
Хто відповість за борги "Нафтогазу"
Негативний імідж, що його "Нафтогаз" отримав, нагнітаючи проблему з виплатою боргів, так само негативно вплине на інших якісних українських емітентів. Аналітики очікують, що вже в другій половині 2010 року ринок єврооблігацій відкриється для України і українські держкомпанії та підприємства почнуть поглядати на нього.
"У 2010-р. розмістити свої євробонди зможуть найбільші вітчизняні приватні компанії, такі як ДПЕК,
"Метінвест", "Київстар", UMC, можливо, ММК ім. Ілліча і "АрселорМіттал Кривий Ріг", у яких немає боргового навантаження. Якщо ж на ринок єврооблігацій спробують вийти підприємства з державною часткою в капіталі (Ощадбанк, Укрексімбанк, "Укрзалізниця", "Укравтошлях"), то вони змушені будуть заплатити премію при розміщенні, тому що ринок буде пам'ятати "досвід" "Нафтогазу", - пояснює Андрій Герус.
Володимир Верб’яний
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас