"Ъ": Аудитори виявили бюджетні порушення на понад 350 млн гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Аудитори виявили бюджетні порушення на понад 350 млн гривень

Казна та Політика
601
Рахункова палата (РП) повідомила, що в 2008 році в Кабінет міністрів надійшло 2096 прохань про виділення коштів з резервного фонду бюджету на суму 6,41 млрд грн, з яких задоволено 67 заявок на 1,87 млрд грн, або 90,4% обсягу фонду. По 16 рішеннях проти виділення грошей виступали Мінфін і Мінекономіки. "Проекти рішень готувалися зацікавленими органами виконавчої влади", - говориться у звіті РП.
Згідно зі ст. 24 Бюджетного кодексу, гроші резервного фонду повинні витрачатися на цілі, які неможливо врахувати при формуванні проекту бюджету. Обсяг резервного фонду не може перевищувати 1% видатків загального фонду (в 2008 році – 2,001 млрд грн). Порядок їх використання визначає Кабмін.
Частина грошей резервного фонду – 352,6 млн грн, які уряд повинен був направити на ліквідацію наслідків стихійних лих і техногенних катастроф, витратили на додаткове фінансування програм, під які і так були передбачені видатки. Зокрема, 80 млн грн витрачені на меморіал пам'яті жертв голодомору, 31,8 млн грн – на Держкомтелерадіо і Національну телекомпанію, 26,3 млн грн – лабораторію з контролю за якістю медпрепаратів.
Порушенням у РП вважають і те, що після повені 23-27 липня резервний фонд було збільшено до 2,07 млрд грн, що перевищує ліміт Бюджетного кодексу на 69 млн грн. Але навіть на боротьбу з аваріями і катастрофами – виділено 1,416 млрд грн – кошти не завжди витрачалися ефективно. Так, була закуплена пожежна техніка і катери, при цьому на початок 2009 року в низці населених пунктів не було відновлено постачання газу, не закінчено будівництво мостів і зміцнення берегових ліній. За останніми даними РП, оприлюдненими секретаріатом президента, нецільове використання коштів резервного фонду в 2009 році продовжилося. За вісім місяців Кабмін розподілив уже 841,8 млн грн із 1 млрд грн, направивши третину на проведення нарад з місцевими органами влади (15 млн грн), створення ГУ "Соціальний контактний центр" (20 млн грн), оплату Мінюстом послуг юридичних радників (25 млн грн).
За словами юристів, подібні порушення РП виявляла і раніше. Тому юрист асоціації "Об'єднана юридична група" Андрій Панченко впевнений у необхідності внесення змін у Бюджетний кодекс для того, щоб прописати в ньому норми, які допоможуть скоротити обсяг порушень. "Заборонити використовувати кошти резервного фонду на статті, уже передбачені в бюджеті", - пропонує він. Більш ефективним методом боротьби з нецільовою витратою держкоштів партнер юридичної компанії "Кузнєцов і партнери" Денис Кузнєцов вважає притягнення до кримінальної відповідальності хоча б одного чиновника уряду, тим більше що Кримінальний кодекс передбачає таке покарання.
Наталя Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас