Центробанк у курсі... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанк у курсі...

Валюта
3352
Минулого тижня Національний банк України продовжував залишатися головним ньюсмейкером країни. Звинувачення на адресу НБУ в причетності до знецінювання національної валюти навіть змусили главу відомства Володимира Стельмаха перервати свою відпустку.
НБУ заявив про повний перехід на аукціонні принципи реалізації своєї інтервенційної політики на валютному ринку. А глава Нацбанку пообіцяв, що курс продажу валюти на аукціоні буде наближений до міжбанківського. "Хочете $200 млн. за 10 грн. за долар - беріть", - заявив він на прес-конференції.
Проведення Нацбанком валютних аукціонів без обмежень на цілі купівлі, на думку голови правління VAB Банку Петра Барона, у першу чергу знизило попит на міжбанку, а також викликало позитивні психологічні очікування зміцнення національної валюти, що й вплинуло на зниження курсу долара відносно гривні.
"У цій тенденції потрібно враховувати і той факт, що основна частина заявок на купівлю іноземної валюти була переміщена із МВРУ на аукціон НБУ, в результаті чого ми спостерігали суттєве перевищення пропозиції іноземної валюти над попитом, яке призвело до зміцнення національної валюти. Якщо НБУ задовольнятиме більшість заявок щодо купівлі доларів США на аукціонах, то можна припускати, що ринковий курс також буде фіксуватися на позначці курсу відсікання аукціону", - говорить банкір.
На думку більшості аналітиків, нові валютні аукціони є найбільш ринковою і ефективною методикою інтервенцій серед тих, які дотепер проводив Нацбанк.
"За їх допомогою НБУ зможе знайти "локальний курс рівноваги", приймаючи найвищі ціни купівлі, а потім поступово пересувати його вниз, продаючи валюту. Власне, так і відбулося під час першого, пробного аукціону у вівторок 8 вересня, коли банки надіслали заявки на купівлю за курсом 8,01-8,60 грн. за долар, а купити вдалося тільки тим, хто заявив купівлю долара за 8,25 грн. і дорожче (однак середньозважений курс 8,32 вказує на те, що купівля в НБУ долара за 8,60 грн. була скоріше екзотикою). У цей же день і на наступний ранок банки почали гарячково скидати валюту, і курс на міжбанку вийшов на рівень 8,40-8,45 грн. Підвищення курсу відсікання з 8,25 до 8,35 грн. за підсумками аукціону в четвер підтвердило, що НБУ зміг зняти з ринку "ажіотажний наріст" і привів курс до більш стриманого рівня", - розповідає економіст Astrum Investment Management Олексій Блінов.
Начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Wholesale Banking Олександр Печеріцин говорить, що навіть введений з березня аукціон із продажу валюти для погашення кредитів фізосіб зміг скоротити рівень погіршення якості валютних кредитів у цьому сегменті, хоча аукціонний принцип було реалізовано у ньому не повністю.
"Уже сам факт оголошення про проведення аукціону позитивно позначився на заспокоєнні девальваційних настроїв на ринку. Тому якщо НБУ буде продовжувати проводити аукціони, причому використовуючи на ньому винятково ринкові методи продажу, з ринку піде спекулятивна складова і курс установиться на рівні, що збалансує поточний попит та пропозицію", - говорить Печеріцин.
Прекрасне майбутнє
Наскільки дієвим буде проведення валютних аукціонів, покаже час. Однак, на думку тимчасового адміністратора АБ "БРР" Андрія Яцури, навіть заявка на проведення аукціону і можливість випуску на ринок мільярда доларів валютних резервів, уже призвели до зниження курсу долара майже на 5%, тобто більш-менш відбулося повернення на позиції посилення гривні. Тому час покаже, наскільки ці нововведення будуть дієві.
"На жаль, у ціні курсу "долар-гривня" закладені спекулятивні та панічні настрої. Ситуацію погіршує ще й те, що курсоутворення використовують із метою сподобатися майбутньому електорату і намагаються очорнити своїх конкурентів. Природно, це призводить до паніки. А коли паніка - завжди втрачаєш", - говорить Андрій Яцура.
Очікувати чудес від нової методики інтервенцій все-таки не варто і, на думку Олексія Блінова, результати аукціону від 10 вересня вказують на те, що курс не має наміру долати рівень 8 грн. за долар.
"У той же час ми очікуємо цієї осені нових курсових стрибків, в результаті яких рівень 9 грн. за долар буде пройдений. У НБУ прекрасно розуміють, що можуть лише згладжувати стрибки курсу, але ніяк не зломити тенденцію. На нашу думку, найкращою політикою зі стримування обмінного курсу для НБУ було б дати ринку сигнал про те, що він не відмовиться від нової методики інтервенцій і буде виходити на ринок з досить великими обсягами валюти, як тільки знову відбудеться девальваційний стрибок. Головне, щоб такі аукціони не перетворилися на чергову малоефективну спробу залити ринок валютою", - говорить експерт.
"Мені здається, що валютне регулювання за допомогою будь-яких інструментів може бути дієвим тільки за умови його регулярності та планомірності. Для курсоутворення не так важливо, який тип впорскування валюти буде використаний: інтервенції, аукціони, цільові аукціони або щось ще. Головне - прогнозованість дій НБУ. Ми змогли це побачити вже цього тижня - вистачило заяви Стельмаха і проведеного аукціону. Варто відзначити, що регулярність проведення аукціонів із ціною, наближеною до реального рівня міжбанківських котирувань, є одночасно і ефективним інструментом управління курсом, і найбільш ощадливим способом мінімально витрачати для цього валютні резерви", - говорить заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін.
В'ячеслав Мироненко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас