Заводи поборються за насіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заводи поборються за насіння

Аграрний ринок
846
На олійному ринку повноцінно розпочався новий сезон - аграрії приступили до прибирання соняшнику нового врожаю. За минулий рік потужності заводів збільшилися на 1 млн. т, а в 2009 р. на стільки ж упав урожай соняшнику, що обіцяє зростання конкуренції між переробниками.
Урожай соняшнику в поточному маркетинговому році прогнозується майже на мільйон тонн менший, ніж у минулому. За офіційними прогнозами Мінагрополітики (які не розходяться з очікуваннями учасників ринку), Україна збере близько 6 млн. т соняшнику проти результату 6,9 млн. т в 2008 р.
Прогноз 6 млн. т було дано ще в середині літа, задовго до початку збиральних робіт і зараз у міру їх розгортання він не змінювався. За словами міністра агрополітики Юрія Мельника, його відомство, як і раніше, прогнозує збір в 2009 р. 6 млн. т соняшнику з площі 4,2 млн. га. "Поки немає причин для зміни цього прогнозу", - сказав він.
Роботи зі збирання соняшнику стартували в кінці серпня. На початок вересня, за даними Вінницької обладміністрації, сільськогосподарські підприємства області обмолотили соняшник на площі 576 га, що складає 0,5% від запланованих 107,829 тис. га. Середня врожайність склала 19,7 ц/га, це вище від середнього показника по країні за підсумками минулого року (16,3 ц/га). У Харківській області на першу декаду вересня соняшник зібрано на площі 7,4 тис. га із запланованої площі 344,9 тис. га. Площа збирання під цією культурою в регіоні розширилася - на 18,8 тис. га більше, ніж у 2008 р., проте врожайність, судячи з перших результатів, впала і складає 15,3 ц/га (за підсумками зібраних 11,3 тис. т).
Урожай 6 млн. т дозволяє розраховувати на виробництво близько 2 млн. т олії (проти 2,5 в минулому сезоні), що все одно значно перевищує внутрішню потребу країни - для забезпечення внутрішнього ринку Україні потрібно близько 0,7 млн. т соняшникової олії. При цьому учасники ринку нагадують, що українські переробники вже давно не орієнтуються на внутрішній ринок і значно наростили потужності, що означає збільшені потреби в сировині.
За словами генерального директора асоціації "Укроліяпром" Степана Капшука, на сьогоднішній день потужності з переробки українських заводів досягли 8,2 млн. т - дельта складає 1 млн. т відносно минулого сезону. "Конкуренція за соняшник завжди відчувалася на внутрішньому ринку. Навіть якщо не між олійноекстракційними заводами - оскільки традиційно закупівлі розділені в ближніх до заводів регіонах, але між трейдерами і переробниками", - відзначають експерти. Нагадаємо, що в минулому сезоні ця проблема набула великих масштабів, оскільки обсяги продажу соняшнику на експорт значно зросли. Практично кожного місяця показники зовнішньої торгівлі олійним насінням оновлювали рекорд, перевищуючи торішні результати в 100-300 разів (наприклад, у травні 2009 р. експорт соняшнику збільшився в 383 рази, або на 45,84 тис. т у порівнянні з травнем 2008 р., до 45,96 тис. т на суму $13,45 млн.).
Оскільки ціни на зовнішніх ринках були невисокими, експортери отримували прибуток в основному за рахунок повернення ПДВ, відзначають у профільній асоціації (податок повертався з великою затримкою або виливався в заборгованості, відзначають трейдери). В цілому учасники ринку чекають успішного року за умови стабільної ситуації на ринку і невтручання держави. "Масложировий комплекс - одна з небагатьох галузей, яка показала відмінні результати за підсумками минулого сезону, забезпечивши і внутрішнє споживання, і рекордний експорт. Ціна готового продукту якщо і росла, то трохи, на якусь гривню, це пройшло непоміченим, - відзначав Степан Капшук.- Традиційно у нас одне прохання - щоб не заважали працювати".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас