Сербія скоротить 20% державних робочих місць на вимогу МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сербія скоротить 20% державних робочих місць на вимогу МВФ

Казна та Політика
189
Сербії доведеться звільнити приблизно п'яту частину співробітників державного сектору або 14 тис. працівників відповідно до умов, висунутих Міжнародним валютним фондом, в обмін на фінансову допомогу, повідомляє Associated Press.
Міністр фінансів Сербії Діана Драгутинович уже заявила, що планує провести скорочення видатків до 20 жовтня поточного року, коли уряд країни відновить переговори із МВФ. Фонд відклав виплату іншої частини кредиту цій балканській країні в розмірі 2,8 млрд. євро ($4 млрд.) у березні, вимагаючи подробиць фінансування зростаючого бюджетного дефіциту Сербії в умовах фінансової кризи.
Спочатку МВФ запропонував Сербії збільшити ПДВ, який у цей час становить 18%, але уряд вибрав інший шлях покриття бюджетного дефіциту - за рахунок скорочення апарату державного управління. Профспілка державних службовців готова почати страйк, якщо уряд почне реалізацію цього плану. Безробіття в країні вже досягло 18%.
За словами місцевих чиновників, вони планують радикальну перебудову державного сектору, включаючи державне управління, освіту, охорону здоров'я і пенсійну систему, що допоможе значно скоротити держвидатки на найближчі роки. Драгутинович також уточнила, що МВФ вимагає скорочення бюджетного дефіциту на 2010 рік до 3,5%, а Сербія готова зменшити його до 4% від ВВП. У цей час цей показник становить 4,5%.
Сербія вже одержала від МВФ 788 млн. євро в березні цього року і сподівається використовувати інші 700 млн. євро для фінансування поточного дефіциту бюджету.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас