Мінекономіки України складно спрогнозувати динаміку ВВП в 2009 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки України складно спрогнозувати динаміку ВВП в 2009 р.

Казна та Політика
394
Міністерство економіки України не має чіткого прогнозу динаміки валового внутрішнього продукту (ВВП) країни в 2009 році, оскільки розвиток ситуації залежатиме від парламенту й Національного банку України (НБУ), повідомив міністр економіки Богдан Данилишин.
"Будемо сподіватися, що завдяки зусиллям уряду, парламенту України, якщо він на це буде здатний, і підвищенню ефективності діяльності Нацбанку, насамперед через стабілізацію курсу національної валюти, ми зможемо досягти результатів, які відповідатимуть реальним тенденціям розвитку нашого господарства", - сказав він журналістам у понеділок.
При цьому міністр нагадав, що за підсумками другого кварталу спостерігалося сповільнення темпів падіння ВВП: реальний ВВП в квітні-червні зменшився на 18% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
"Все залежатиме, насамперед, від можливості мобілізації внутрішніх ресурсів нашого промислового виробництва для утримання тих темпів економічного розвитку, які складаються... і, найголовніше, від здатності Нацбанку стабілізувати курс національної валюти, який поки є найбільшим ризиком", - додав Данилишин.
За його словами, лише підсумки роботи економіки в липні-вересні дадуть достатні підстави для чіткого прогнозу динаміки ВВП в поточному році. "За підсумками третього кварталу ми вже побачимо тенденції, які визначатимуть період до завершення 2009 року, і цифри, які більшою мірою характеризуватимуть можливості розвитку", - сказав він.
Як повідомлялося, уряд України утримує офіційний прогноз зростання ВВП країни в 2009 році на рівні 0,4%, тоді як Міжнародний валютний фонд (МВФ) чекає падіння економіки країни на 14%. Проте, попри таку різницю в оцінках перспектив поточного року, уряд України оприлюднив макроекономічний прогноз на 2010 рік, що передбачає зростання ВВП на 3,7% (МВФ допускає зростання на 2,7%).
Глава Мінекономіки також вважає, що перспектива економічного розвитку української економіки багато в чому залежатиме від ступеня модернізації промисловості. "Якщо говорити відверто, то в наших експортно-орієнтованих галузях без істотної модернізації після виходу з кризи ми не зможемо конкурувати на світових ринках з основними нашими конкурентами", - сказав він під час прес-конференції, присвяченої інноваційним можливостям у подоланні економічної кризи в понеділок.
Міністр підкреслив, що країна має потужний науково-технічний потенціал, що виводить завдання модернізації економіки на перше місце серед державних пріоритетів.
Коментуючи ініціативи прем'єр-міністра щодо істотного збільшення оплати праці окремим категоріям бюджетників наступного року, Данилишин зауважив, що означені урядом показники соціальної підтримки населення цілком реалістичні, хоча в цілому проект держбюджету-2010 спрямоний на стимулювання економіки.
"Ці заяви (прем'єра) базуються на досить чітких розрахунках", - підкреслив він.
"За рахунок раціоналізації загальної системи витрат, перекриття найбільш нераціональних витрат, пов'язаних із забезпеченням діяльності відповідних організацій, які на сьогодні показують свою неефективність, ми зможемо профінансувати діяльність тих сфер і тих галузей, які зараз найефективніші", - додав він.
Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко 14 вересня повідомила, що для працівників освіти, охорони здоров'я, бібліотекарів і працівників будинків культури в проекті держбюджету на 2010 рік передбачено збільшення оплати праці в середньому на 20%.
Минулої суботи прем'єр також повідомила, що проект держбюджету на 2010 рік передбачає зменшення заробітної плати народних депутатів з 1 січня в два рази.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас