Між Китаєм і США почалася торгова війна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Між Китаєм і США почалася торгова війна

Казна та Політика
2787
Відносини США і Китаю все більше схожі на торгову війну. І хоча у Вашингтоні просять не застосовувати подібні формулювання, ситуація ускладнюється з кожним днем.
Війну почали американці. 11 вересня президент Барак Обама встановив загороджувальні мита на імпорт автомобільних покришок з Китаю. Пояснювалося все бажанням навчити Пекін грати за загальноприйнятими правилами, тобто не займатися демпінгом на американському ринку. У Вашингтоні вважають, що дії КНР позбавляють роботи тисячі громадян Сполучених Штатів.
"Наші дії означають посилення правил гри і створення торгової системи, чесної для всіх учасників", - пояснив журналістам прес-секретар Білого дому Роберт Гіббс. "Ми дійсно розраховуємо, що китайці правильно сприймуть наше рішення", - додав він.
Проте доводи США китайцям залишилися незрозумілими. У Пекіні дії американців сприйняли як протекціонізм і пішли на відповідні заходи. Влада КНР затіяла антидемпінгове розслідування щодо імпорту автопродукції і м'яса птиці із США. Все це нібито стало реакцією на скарги місцевих виробників, які постраждали від занижених цін американських компаній.
При цьому на словах китайці також намагаються виглядати миролюбними. "Китай прагне співпрацювати з усіма державами в цілях швидкого відновлення світової економіки", - йдеться в заяві Міністерства торгівлі цієї країни.
Варто відзначити, що це вже далеко не перший американо-китайський економічний конфлікт. Влітку СОТ довелося визнати Пекін порушником правил організації, оскільки влада цієї країни обмежувала дистрибуційні можливості американських компаній.
У свою чергу в квітні 2009 року Китай подав позов до СОТ на США у зв'язку із законом, який обмежує імпорт китайської птахівничої продукції в Сполучені Штати, також зажадавши додаткового розслідування.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас