Проблеми в економіці США ще серйозніші, ніж до кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблеми в економіці США ще серйозніші, ніж до кризи

Казна та Політика
5354
Економічній владі США не вдалося вирішити проблеми в банківському секторі, які лежали в основі нинішньої кризи, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на заяву нобелівського лауреата з економіки Джозефа Стігліца.
"В США й багатьох інших країнах великі банки, колапсу яких допустити не можна, стали ще більшими. Проблеми стали ще гіршими, ніж було в 2007 році до кризи", - вважає Стігліц.
Аналогічну думку висловлюють і колишній глава Федеральної резервної системи Пол Волкер, і голова Банку Ізраїлю Стенлі Фішер. Раніше Волкер рекомендував адміністрації президента США Барака Обами запобігти укрупненню банків, а Фішер припустив, що незабаром уряди можуть почати стежити за тим, щоб банки не росли "надмірно".
Тенденція, що існує на сьогодні, говорить про зворотнє: Мінфін США вклав мільярди доларів у зміцнення фінансової системи, внаслідок чого активи Bank of America Corp. останнім часом зросли, а у Citigroup - залишилися незмінними. У Великобританії Lloyds Banking Group, 43% якої належить уряду, отримало контроль над діяльністю іпотечного банку HBOS Plc, а французька фінансова група BNP Paribas SA тепер володіє банківськими підрозділами страховика Fortis в Бельгії та Люксембургу.
З одного боку, Обама має намір визначити декілька банків, які він вважає "системно важливими", і відповідно пред'являти до них жорсткіші вимоги, з іншого, його план не може змусити ці банки наростити й спростити свою структуру.
Стігліц вважає, що уряд США неохоче йде на докорінне переоблаштування фінансової системи, оскільки таке переоблаштування тяжке в політичному відношенні. Він також сподівається, що лідери G20 зможуть переконати Обаму прийняти рішучіші заходи, на черговому саміті лідерів групи двадцяти в Піттсбургу 24-25 вересня.
"Те, що відбувається в США - це формене неподобство", - вважає Стігліц. "Адміністрація, здається, вкрай неохоче робить те, що необхідно. Так, вони роблять щось, але питання стоїть інакше: чи зроблять вони стільки, скільки необхідно?", - задається питанням економіст.
"Ми вступаємо в дуже тривалий період слабкої економіки, охарактеризований постійним хвилюванням", - вважає Стігліц. Економіка, вважає професор Колумбійського університету, "ростиме, але недостатньо швидко для того, щоб компенсувати зростання чисельності населення". Крім того, вважає дослідник, "якщо робітники не почнуть отримувати прибутки, хто забезпечить такий необхідний американській і світовій економіці попит".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас