Машинобудівники добралися до газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Машинобудівники добралися до газу

Енергетика
767
В Україні планується об'єднання постачальників обладнання для модернізації газотранспортної системи. "Мотор Січ" створює консорціум з компанією "Український транспортний союз" з виробництва газоперекачуючих агрегатів для НАК "Нафтогаз України". Умови співпраці між монополією та постачальниками передбачають, зокрема, отримання компаніями пільг при закупівлі газу.
"Мотор Січ" і "Український транспортний союз" (УТС) створюють консорціум "Газотранспортні системи", компанії вже отримали дозвіл на об'єднання, повідомили в Антимонопольному комітеті в п'ятницю. Консорціум займеться виробництвом газоперекачуючих агрегатів нового покоління потужністю в 6-25 МВт, призначених для модернізації газотранспортної системи. "Ми давно працюємо з УТС - вони поставляють нам насосні деталі, ми виробляємо газоперекачуючі агрегати", - розповів голова ради директорів "Мотор Січ" В’ячеслав Богуслаєв. За його словами, менеджери УТС - вихідці з "Газпрому" і НАК "Нафтогаз України", що давно працюють на ринку постачань продукції для ПЕК. "Створення консорціуму дозволить оптимізувати виробничі ланцюжки й економіку процесу. Зокрема, УТС взяв на себе маркетингові функції об'єднання", - уточнив Богуслаєв.
Нагадаємо, саме вітчизняні машинобудівники мають найбільші шанси укласти контракти на модернізацію газотранспортної системи вартістю $1,43 млрд. Мінпаливенерго і "Укртрансгаз" підписали меморандум з найбільшими виробниками нафтогазового обладнання про намір купити саме їх продукцію.
"Як тільки кошти на фінансування модернізації ГТС будуть отримані, ми укладемо відповідні договори з постачальниками обладнання. Умови співпраці з кожним з них поки обговорюються", - уточнило джерело в "Нафтогазі".
Не розголошують умов постачань обладнання для "Нафтогазу" і в "Мотор Січі". Проте раніше компанія отримала преференції в закупівлі газу й електроенергії - Нацкомісія регулювання електроенергетики видала їй ліцензію на постачання електроенергії та газу за нерегульованим тарифом. Провідний інженер "Мотор Січі" Володимир Бараніченко тоді відзначив, що компанія планує отримувати газ і електроенергію (близько 5 млн кВт/год і 70 млн кубометрів на рік) в обмін на обладнання, яке вона поставляє "Нафтогазу".
Переговори про умови співпраці з НАК у сфері постачань обладнання для ГТС веде і конкурент "Мотор Січ" - "Зоря-машпроект". "Ми розглядаємо можливість бартерних постачань в обмін на газ і зараз ведемо переговори про це з "Нафтогазом", - відзначило джерело, близьке до менеджменту підприємства.
Галузеві аналітики позитивно оцінюють новину про об'єднання компаній. "В умовах кризи бартерні схеми допоможуть "Нафтогазу" своєчасно оплачувати обладнання, а "Мотор Січі" - не нарощувати кредиторської заборгованості", - сказав аналітик ІК Foyil Securities Руслан Патлавський. "Виходячи із заявлених обсягів постачань газу, щорічна сума бартерних операцій може скласти близько 20 млн грн.", - підрахувала аналітик ІК KBC Securities Ukraine Інна Перепелиця.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас