Економ-пропозиція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економ-пропозиція

Казна та Політика
1307
В суботу Кабінет міністрів оголосив про проведення в 2010 році помірної соціальної політики і посилення підтримки економіки. Для цього стабілізаційний фонд збільшиться до 27 млрд грн., а боргове навантаження - на 150 млрд грн. Експерти вважають, що джерела наповнення стабфонду, як і цього року, сумнівні, а в бюджеті не закладені програми зі стимулювання виробництва.
В розпорядженні Комерсант-Україна виявилася копія проекту закону "Про держбюджет на 2010 рік", підготовленого 11 вересня до суботнього позачергового засідання Кабміну. Прибутки бюджету, згідно з документом, зростуть на 19% - до 284,84 млрд грн., тоді як витрати - на 20,6%, до 322,96 млрд грн. Слід зазначити, що на засіданні в.о. міністра фінансів Ігор Уманський назвав іншу цифру витрат - за ніч вона зросла на 13,24 млрд грн. Остаточну версію документа уряд схвалить сьогодні, пообіцяла прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Таким чином, не виключено подальше збільшення витрат скарбниці, дефіцит якої вже складає 3,97% від ВВП при тому, що Міжнародний валютний фонд вимагає 3%.
Державній податковій адміністрації та Держмитниці необхідно буде зібрати на 12,6% і 2% відповідно більше податків, ніж торік. Фіскальні відомства повинні наростити збір ПДВ до загального фонду - на 23,6%, до 116,69 млрд грн., і різко скоротити обсяг відшкодування податку - майже в два рази, з 36,52 млрд грн. до 20,86 млрд грн. В той же час податку на прибуток потрібно буде зібрати всього на 2% більше - 38,83 млрд грн. Зростання відрахувань прибуткового податку й акцизного збору очікується на рівні 12,5% і 58% - до 50,5 млрд грн. і 22 млрд грн. відповідно. Нацбанк, який планує отримати 600 млн грн. прибутку за підсумками поточного року, повинен буде наступного року перерахувати 10,5 млрд грн. прибутку. У два рази більше прибутку держава забере у держпідприємств - ставка відрахувань зросте з 15% до 30%.
Незважаючи на різке збільшення прибутків бюджету, прем'єр пообіцяла в 2010 році проводити стриману соціальну політику. Мінімальна зарплата збільшиться з 681 грн. в січні до 734 грн. в грудні, прожитковий мінімум для непрацездатних - з 507 грн. до 546 грн. (у 2009 році стандарти залишилися на рівні кінця 2008 року). Вперше уряд розрахував мінімальну погодинну оплату праці - зросте протягом року з 4,08 грн. до 4,40 грн. - і запропонував скоротити зарплату народних депутатів у два рази.
Уманський пообіцяв, що середня пенсія складе 1,11 тис. грн. (пенсійні витрати збільшаться на 8,8%, до 188,6 млрд грн.), максимальний розмір допомоги з догляду за дитиною до трьох років - 700 грн., допомоги інвалідам війни 1 групи до 65-ї річниці перемоги в Другій світовій війні - 5,18 тис. грн.
Фінансування стабілізаційного фонду збільшиться з 19,9 млрд грн. в нинішньому році до 27 млрд грн. Це дозволило Тимошенко заявити, що уряд підготував бюджет розвитку. Найбільше коштів буде витрачено на проведення Євро-2012 (6,69 млрд грн.), здешевлення кредитів та інвестиційні проекти в аграрному секторі (3,38 млрд грн.), закупівлю й модернізацію озброєння (3,32 млрд грн.), забезпечення громадян житлом (1,15 млрд грн.). У Кабміні планують ремонтувати лікарні, створювати музеї, купувати медобладнання, знімати фільми, купувати шкільні автобуси й літаки.
Джералами фінансування знову стануть приватизація й запозичення. Від продажу держмайна, зокрема "Укртелекому", "Дніпроенерго", "Західенерго" і "Центренерго", планується отримати 10 млрд грн. Продовжиться і нарощування держборгу: держгарантії складуть 43,5 млрд грн. (цього року - 37 млрд грн.), а внутрішні та зовнішні позики збільшаться на 27,2 млрд грн., до 107,1 млрд грн.
Керівник головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату президента Роман Жуковський попередив, що президент Віктор Ющенко наполягає на зниженні дефіциту бюджету до 3%, інакше бюджет буде ветовано. В Секретаріаті стурбовані також зростанням держборгу на 150 млрд грн. "Я усвідомлюю те, що бюджет проходитиме складно або зовсім не буде прийнятий до кінця президентської кампанії. Тому одночасно з направленням бюджету до Верховної ради ми відразу ж почнемо готувати проект постанови про виконання бюджету в 2010 році, який з 1 січня реалізовуватиме всі міжбюджетні стосунки", - заявила Тимошенко. У випадку якщо бюджет не буде прийнятий, його витрати фінансуватимуться щомісячно з розрахунку 1/12 витрат минулого року.
Експерти схвалюють незначне зростання соціальних стандартів, але сумніваються в ефективності продовження роботи стабфонду. За словами директора департаменту податкової політики Інституту бюджету й соціально-економічних досліджень Артема Рудика, такий фонд логічно створювати під час економічного зростання, наповнюючи надплановими податковими відрахуваннями, як це було в Росії. "Продавати держмайно в умовах кризи - нелогічно. А ми готові продавати все за безцінь - аби щось отримати", - обурений він.
Крім того, економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован відзначив, що відпрацьований цього року механізм виділення грошей із стабфонду виявився неефективним, і витрати на капітальні інвестиції скоротилися в I півріччі на 60%. "Я не бачу в проекті бюджету статей розвитку, які фінансуватимуться із стабфонду. Закупка озброєння, наприклад, це звичайна стаття витрат, яку може здійснювати профільне міністерство в рамках свого фінансування, - додав старший економіст центру "CASE-Україна" Володимир Дубровський.- Мабуть, Кабмін захотів виділити частину бюджету в окрему статтю, щоб потім сказати, що на неї грошей немає".
Крім того, на думку Дубровського, під вказані в стабфонд проекти не варто брати кредити - за рахунок випуску євробондів уряд має намір залучити $750 млн, оскільки в 2010 році кошти на світових ринках все ще будуть дорогими. А підтримка бюджету коштами МВФ також малоімовірна. "Цього року МВФ дав гроші на покриття дефіциту, в 2010 році такого кредиту вже не буде, а ліквідність на світових ринках ще не відновиться", - погодився Молдован.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас