Думка: Україна має шанс отримати туркменський газ за прийнятною ціною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Думка: Україна має шанс отримати туркменський газ за прийнятною ціною

Енергетика
907
"Якщо вести системну, грамотну, послідовну політику, то, врешті-решт, ми зможемо отримати туркменський газ за прийнятною для України ціною", - таку думку висловив президент Київського міжнародного енергетичного клубу Q-clab Олександр Тодійчук.
Щодо перспектив візиту Президента України Віктора Ющенка до Туркменії, експерт сказав: "Те, що йдуть переговори з Туркменістаном, позитивно. Великою помилкою була перерва в наших енергетичних стосунках, адже Туркменістан був дуже надійним постачальником газу й корисним для української економіки. Важливо, що ця розмова почалася, я не маю надії, що саме цей візит завершиться підписанням контракту, але це створення хорошого фону для того, щоб цей контракт було підписано".
"Росія неодноразово випереджала нас в наших рішеннях, ми багато говорили в пресі про перспективи в стосунках з Туркменістаном, відкрито говорили про домовленості, які чекають нас, а за декілька днів приїжджала Росія, підписувала контракти, і Україна вилучалася з цього процесу", - сказав він.
За словами Тодійчука, Україна мусить повернутися до Туркменістану в енергетичних питаннях. "Ті, хто продукує газ, зацікавлені в диверсифікації ринків, восени Туркменістан був зв'язаний в постачаннях з Росією, потрясіння, які сталися на політичному рівні, стали небезпекою для газової галузі в Туркменістані", - підкреслив експерт.
В той же час він відзначив, що основною проблемою у взаєминах між Україною й Туркменістаном стало невиконання українською стороною своїх зобов'язань. "Ми будували і тунелі, і інфраструктуру, але, на жаль, ми ці зобов'язання не виконали. Потрібно залучити серйозні компанії, серйозних людей і переконати туркменське керівництво, що ми можемо повернутися до часів, коли у нас були хороші стосунки", - резюмував Тодійчук.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас