"Газпром" побоюється, що Україна спричинить нову газову кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" побоюється, що Україна спричинить нову газову кризу

Енергетика
1138
Безгрошів’я може спричинити неспроможність України платити за користування газом у зимовий період, попередив голова російського газового монополіста "Газпром" Олексій Міллер, побоюючись повторення газової кризи минулої зими.
Як пише The Financial Times, Міллер заявив, що хоча "українська державна газова компанія "Нафтогаз" заявила, що зможе сплатити свої рахунки до кінця року, було не зрозуміло, що станеться в січні, коли Україна проводитиме президентські вибори, що так палко обговорюються".
"Є ризик, що в січні будуть вибори, а оплата за постачання січневого газу не станеться 7 лютого", - заявив Міллер. Нагадаємо, що згідно з контрактом між "Нафтогазом" і "Газпромом" Україна мусить платити за газ до 7 числа наступного місяця. У разі несплати до "Нафтогазу" буде вжито штрафних санкцій. За словами Міллера, коли він попросив керівництво "Нафтогазу" передбачити ситуацію, вони присягнулися, що не знають, що буде.
"Я сподіваюся, у нас не станеться катастрофи в зимовий період", - сказав глава "Газпрому".
Нагадаємо, що в січні минулого року, коли Київ не сплатив вчасно і Росія припинила постачання Україні протягом двох тижнів, країни Центральної та Південно-Східної Європи зіштовхнулася з масштабною нестачею газу. Близько 80% газу з Росії надходить в Європейський Союз через територію України тією самою газотранспортною мережею, що і газ, куплений Україною для власних потреб.
"Нафтогаз" відкинув підозри Міллера як необґрунтовані. "Де-факто, не існує причин для повторення газової кризи", - сказав прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський. "Вперше в своїй історії Україна має достатньо газу в сховищах - 25 млрд кубометрів - для задоволення своїх зимових потреб", - заявив він. Хоча в деяких покупців виникли проблеми через економічну кризу, "Нафтогаз" мав достатньо грошей для оплати витрат на імпорт, не в останню чергу тому, що спад промисловості зменшив попит на газ, додав Землянський.
"Нафтогаз" намагається реструктурувати борги в розмірі 1,7 млрд дол., включаючи єврооблігації на суму 500 млн дол. з терміном погашення 30 вересня, і планує робити нові пропозиції для кредиторів на цьому тижні. Проте Землянський сказав, що Київ може сплатити свої газові рахунки "незалежно від того, чи були переглянуті борги.
Попередження Міллера були розцінені в Києві як спроба "очорнити" Україну напередодні виборів, показати її нестабільність і підірвати рейтинг президента Віктора Ющенка. Ющенко відзначав, що "в економічній сфері та ЗМІ зараз розігрується безліч прихованих і цинічних схем, спрямованих на дискредитацію України".
Міллер також висловив свій прогноз цін на нафту, на яких засновані газові контракти. За його словами, ціна нафти може підскочити знову вище 100 дол. за баррель з нинішнього рівня близько 70 дол., за рахунок спекуляцій на ф'ючерсному ринку. Проте Міллер, який колись передбачив зростання цін на нафту до 250 дол., визнав, що бюджет "Газпрому" не був заснований на його особистих прогнозах, а на оцінках російського уряду, які передбачають 60 дол. за баррель у 2010 р.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас