Експерти: На відновлення економіки США може знадобитися близько 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: На відновлення економіки США може знадобитися близько 5 років

Казна та Політика
480
На цілковите відновлення економіки США може знадобитися близько 5 років, наводить думку головного економіста Moody's Economy.com Марка Занді агентство Bloomberg.
Занді вважає, що економіка зможе відтворити 6,9 млн робочих місць і компенсувати трильйони доларів збитків не раніше, ніж до середини наступного десятиліття. Безробіття, на його думку, може ніколи вже не повернутися до мінімального рівня 4,4%, зафіксованого в 2007 році.
Навіть якщо оптимістичні прогнози аналітиків виправдаються, а зростання ВВП наступного року складе в середньому 3,5% за квартал, цього буде недостатньо, щоб було досягнуто докризового рівеня в $13,42 трлн, вважає головний економіст JPMorgan Chase&Co. Брюс Касман.
В цілому, вважає Касман, навіть незважаючи на те, що за майже рік, що минув від часу краху Lehman Brothers, ВВП скоротився в другому кварталі до $12,89 трлн в річному вирахуванні, "обстановка залишається дуже тривожною".
Безрробіття цілком може залишитися на найвищому за останні 26 років рівні в 9,7% протягом всього 2010 року, що у свою чергу змусить монетарну владу зберігати облікові ставки на рівні близькому до нульового, а також не дозволить знизити дефіцит бюджету нижче рекордних $1,6 трлн.
"Картина відновлення буде гнітючою", - відзначив Касман.
Ринкам акцій може знадобитися три-чотири роки, щоб відновитися до попереднього рівня.
Багатьом компаніям, особливо рітейлерам, доведеться адаптуватися до ситуації, коли споживачі купують менше. Споживчі витрати в структурі ВВП можуть скласти лише 65%, в порівнянні з середнім за минулі 10 років значенням в 70%, вважають аналітики Goldman Sachs Group Inc. Пітер Березін і Алекс Келстон.
Негативно на термінах відновлення економіки, ймовірно, позначиться неможливість подальшого зменшення облікової ставки. Раніше її зниження грало ключову роль у подоланні кризових ситуацій. Так, в 1982-83 роках економіка перевершила докризовий рівень за 6 місяців, що стало можливим завдяки зниженню ставки з 15% до 8,2%.
Зараз у Федеральної резервної системи такого запасу міцності немає. Міжбанківські кредити "овернайт" видаються за ставкою в діапазоні від 0% до 0,25%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас