ЄБРР: Девальвація рубля не вирішить економічних проблем Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР: Девальвація рубля не вирішить економічних проблем Росії

728
Девальвація рубля не вирішить економічних проблем Росії, тому що найбільший світовий експортер енергоресурсів зіткнеться з "дуже важкою ситуацією в найближчі 2 роки", - заявив головний економіст Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Ерік Берглоф.
Нездатність Росії звільнитися від сировинної залежності стала причиною млявого економічного зростання в країні. Центральний банк РФ продовжить зусилля з ослаблення рубля до 2011 року, поки ситуація в економіці сильно залежить від цін на сировину, вважає Берглоф.
"Якщо ви хочете мати гнучкий обмінний курс, вам потрібно позбутися залежності від сировинних товарів. В останні 10 років Росія стала дійсно більш залежною від сировини. Експорт - це невеликий сегмент економіки, а забезпечення конкурентоспроможності через девальвацію в Росії не зовсім правильна стратегія. Це не дає відповіді на запитання диверсифікованості і підвищення міжнародної конкурентоспроможності", - підкреслив Берглоф в інтерв'ю Bloomberg у Лондоні.
Асоціація регіональних банків Росії, що нараховує 450 членів, включаючи філії Barclays Plc. і Citigroup Inc., закликала до девальвації рубля в розмірі до 30%. Мільярдер Володимир Потанін, який контролює 25% акцій ГМК "Норильський нікель" заявив, що "в інтересах економіки" знецінити національну валюту в "середньостроковій перспективі". Це, на його думку, дозволить експортерам знизити видатки і модернізувати виробництво. Вільний валютний курс - це "абсолютно правильна мета", говорить Берглоф. На думку експерта, Росії необхідно створити власні валютні ринки для розвитку місцевих фінансових ринків, а також диверсифікувати свою промисловість.
ЄБРР є одним з найбільших у Росії іноземних інвесторів, і хоче інвестувати в компанії з виробництва харчової продукції та ТНП, а також у хімічну промисловість, уточнив Берглоф. Недавно банк виділив 21 млн. євро турецькому підприємству під Санкт-Петербургом, і ще $40 млн. великому виробникові косметики концерну "Калина".
У період з 1992 року ЄБРР інвестував у російську економіку майже 12 млрд. євро, що еквівалентно 28% від загального обсягу фінансування цього банку в 30 країнах за той же період.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас