Стігліц: Проблем у банків більше, ніж у розпал кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стігліц: Проблем у банків більше, ніж у розпал кризи

2471
Лауреат Нобелівської премії з економіки Джозеф Стігліц заявив, що США не вдалося вирішити основних проблем банківської системи після кредитної кризи і краху Lehman Brothers Holdings Inc., повідомляє Bloomberg.
"У США, та й у багатьох інших країнах, занадто великі банки для того, щоб їх банкрутити, стали ще більшими. Проблеми в банківській системі ще гірші, ніж вони були до кризи в 2007 році", - розповів економіст в інтерв'ю агентству в Парижі.
Через рік після краху Lehman, що змусив міністерство фінансів США витратити мільярди доларів на зміцнення фінансової системи, активи Bank of America Corp. тільки виросли, а в Citigroup Inc. залишилися на колишньому рівні. Британський банк Lloyds Banking Group Plc., 43% акцій якого належить уряду, придбав активи HBOS Plc., а французький BNP Paribas SA контролює активи Fortis у Бельгії і Люксембургу.
За словами Стігліца, американський уряд побоюється кардинального вирішення проблем фінансової галузі, оскільки це спричиняє політичні труднощі. Відомий економіст сподівається, що лідерам G-20 на саміті 24-25 вересня в Піттсбурзі вдасться схилити США до більш жорстких заходів стосовно банків і їх керівництва, що виписує собі величезні бонуси.
"Це обурливо, і особливо в США, де були витрачені такі величезні гроші на відновлення банків. Їхня адміністрація, здається, дуже неохоче йде на те, що необхідно зробити. Так, вони зроблять щось, але виникає питання: чи зроблять вони стільки, скільки буде потрібно?", - підкреслив Нобелівський лауреат.
Крім того, Стігліц закликав світових лідерів відмовитися від одержимої прив'язки ситуації в економіці до ВВП, яку він назвав "фетишизмом" і, замість цього, зосередиться на більш широких показниках економічного процвітання. "ВВП усе частіше стали використовувати як захід суспільного добробуту і змін у структурі економіки, а наше суспільство стало біднішим", - говориться в доповіді Стігліца і його колег, яка буде озвучений у Парижі на зустрічі, організованій президентом Франції Ніколя Саркозі і міністром фінансів цієї країни Крістін Лагард.
"Є дуже багато важливих показників для людей, які не включаються у ВВП. Повинно бути більше число показників, і необхідно розуміти роль кожного з них. Ми не в змозі оцінити сукупність чисел", - уточнив Стігліц. Хоча економіст і не рекомендує повної відмови від ВВП, він хоче, щоб уряди при розробці своєї економічної політики приділяли увагу таким питанням як екологічна стабільність. Стігліц впевнений, що ця інформація є дуже важливою і поступово одержить більш широке визнання у світі.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас