Експерт: ФРС доведеться почати піднімати ставку через інфляцію на початку 2010р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: ФРС доведеться почати піднімати ставку через інфляцію на початку 2010р

426
Федеральній резервній системі (ФРС) США, можливо, доведеться почати піднімати ставку вже на початку 2010 року, наводить думку професора Стенфордського університету Джона Тейлора агентство Bloomberg.
Підвищення ставки, на його думку, буде пов'язане зі спробами стримати зростання цін.
Якщо інфляція почне рости в міру відновлення економіки, "ФРС доведеться піднімати ставки вже в першому кварталі наступного року", відзначив Дж.Тейлор в інтерв'ю Bloomberg Television у п'ятницю.
У цей час ставки перебувають у діапазоні від 0% до 0,25%. Цей рекордний рівень був установлений у грудні минулого року для того, щоб підтримати економіку.
У результаті екстрених заходів з порятунку низки галузей американської економіки, у першу чергу фінансового сектору, включаючи страховиків, таких як American Insurance Group Inc., активи на балансі ФРС збільшилися на $1,2 трлн. за минулий рік.
"Баланс ФРС досяг неймовірних розмірів. Їм необхідно знайти шлях до його скорочення", - впевнений Дж.Тейлор.
Як повідомлялося раніше, міністр фінансів США Тімоті Гайтнер заявив у минулий четвер, виступаючи перед Конгресом США, що економіка більше не має потреби в настільки активній підтримці з боку держави. Через це і Мінфін, і ФРС США в цей час приступили до пошуку так званих "exit strategies", або шляхів згортання заходів стимулювання економіки.
Коментуючи заяву Т.Гайтнера, Дж.Тейлор відзначив: "Він правий, коли звертає нашу увагу на те, що настав час задуматися над цим (згортанням держпідтримки)".
Крім того, існуючий пакет заходів щодо стимулювання економіки, який Дж.Тейлор назвав "потенційно сприятливим інфляції", негативно позначиться на збільшенні дефіциту держбюджету, який уже цього року може досягти $1,6 трлн, за даними Бюджетного управління конгресу США.
У той же час економіст відзначив, що "поки не видно ніякого реального позитивного впливу цього плану на економіку".
Адміністрація президента США Барака Обами, однак, заявляє, що заходи, прийняті в рамках цього плану, сповільнили падіння ВВП. Зниження в другому кварталі могло б бути на 2,3 процентного пункту більшим, якби план не був приведений у дію.
Аналітики, опитані Bloomberg, прогнозують збільшення ВВП у третьому кварталі на 2,9%.
Джон Тейлор - професор Стенфордського університету в Каліфорнії, США, автор "правила Тейлора", використовуваного для розрахунків центральними банками рівня облікових ставок на основі зростання ВВП і інфляції. Раніше Дж.Тейлор працював в адміністрації Джорджа Буша-Молодшого. За твердженням The Wall Street Journal, деякий час він називався можливим наступником Алана Грінспена на посаді голови ФРС, у цей час Дж.Тейлор активно критикує політику міністерства фінансів і ФРС, вважаючи, що низькі облікові ставки допомогли надути бульбашку на ринку іпотечного кредитування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас