Тігіпко сподівається на якнайшвидше розслідування фактів зловживання в НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко сподівається на якнайшвидше розслідування фактів зловживання в НБУ

1341
Відомий український банкір Сергій Тігіпко, що заявив про намір балотуватися на пост президента України, сподівається на якнайшвидше розслідування Міністерством внутрішніх справ фактів зловживань у Національному банку України (НБУ).
"Савченко говорив правду. Про це говорили банкіри", - сказав С.Тігіпко журналістам у смт Гончаровське (Чернігівська обл.) у суботу, коментуючи відставку заступника голови НБУ Олександра Савченка.
За словами політика, про зловживання в НБУ говорять уже протягом останнього року. "Мене тільки одне дивує: чому Савченко сказав про це через рік, чому МВС почало цим займатися через рік?", - сказав він.
С.Тігіпко також додав, що неодноразово на нарадах у президента України Віктора Ющенка банкіри згадували про ці факти, а саме - про непрозоре рефінансування, про відсутність контролю над валютно-обмінними операціями і багато що інше.
"Я хотів би, щоб, звичайно, слідство пройшло швидко і щоб суд із цим розібрався", - сказав С.Тігіпко.
Як повідомлялося, заступник голови НБУ О.Савченко подав у відставку, протестуючи проти втручання в діяльність Нацбанку і неефективної політики керівництва НБУ.
"Я написав заяву про відставку. Просто тихо сидіти і вичікувати було б нечесно та неправильно... Нацбанк не є незалежним, він утягнений у політику, а іноді через деякі схеми в комерцію", - сказав він на прес-конференції в Києві в четвер.
За його словами, в Україні відбувається безпрецедентне втручання в діяльність НБУ з боку президента і його секретаріату, а також інших структур - партій, угруповань, різних комісій, що розслідують діяльність Нацбанку. При цьому чиновник не згадав уряд.
О.Савченко також звинуватив керівництво НБУ в спекуляціях на валютному ринку, проведенні такого рефінансування комерційних банків, при якому окремі банки одержували непропорційно великі суми і направляли їх на валютний ринок.
"Велика проблема - постійні валютні спекуляції. На жаль, відбуваються вони за участі Нацбанку", - констатував він.
Раніше міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко повідомив, що перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов викликаний на допит у міліцію на поточному тижні. При цьому голова МВС підкреслив, що йому не відомо, які питання слідчий поставить А.Шаповалову, однак спрогнозував, що після цього допиту будуть допитані й інші посадові особи НБУ.
Крім того, міністр відмовився називати прізвища осіб, які можуть бути причетні до зловживань у Нацбанку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас