Експерти: Стабілізація курсу гривні допоможе збалансувати ринок нафтопродуктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Стабілізація курсу гривні допоможе збалансувати ринок нафтопродуктів

Валюта
763
Прогнозовані зміни курсу національної валюти, його збалансованість відносно долара допоможуть стабілізувати цінову ситуацію на ринку нафтопродуктів України, вважають експерти, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".
"У першу чергу, стабілізація курсу національної валюти. Не хаотичні "гойдалки вгору-вниз", а саме стабілізація! У такому випадку ситуацію можна прогнозувати і впливати на неї", - сказав комерційний директор мережі АЗС "КЛО" В'ячеслав Стешенко.
Аналогічної думки дотримується директор з маркетингу ТОВ "Паралель-М ЛТД" (Донецьк) Олена Хилієнко. А начальник відділу маркетингу ТОВ "Східні ресурси" (Луганськ) Антон Шостак відзначив, що "політична стабільність допоможе знизити курс долара і, відповідно, стабілізує ринок".
Крім того, В.Стешенко додав, що немаловажним фактором заспокоєння внутрішнього нафторинку є збалансованість подачі інформації ЗМІ про стан різних сфер економіки без перебільшеного загострення уваги на інфляційних та інших негативних очікуваннях.
При цьому директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн вважає, що ситуацію на нафторинку країни може стабілізувати зважена і розважлива позиція зацікавлених міністерств і відомств.
"Паливне" питання залишається головним предметом для спекуляцій різних чиновників і опозиційних діячів. Перші намагаються показати начальству свою велику роботу, другі діють за принципом, чим гірше, тим краще, безпідставно загострюючи обстановку", - сказав він.
Прогнозуючи середню ціну основної продаваної в Україні марки бензину А-95 на другу декаду вересня, представник "Східних ресурсів" вважає, що вона буде в межах 7,4-7,5 грн/літр і причиною тому, на його думку, послужить зміцнення національної валюти.
На думку О.Хилієнко, ціна А-95 може впасти на 20 коп. за літр, а ДП – на 10 коп. "Зниження міжнародних котирувань по нафті та нафтопродуктах, що спостерігалося останнім часом, а також відчутне падіння курсу американського долара, яке відбулося з 8 вересня, дає потенціал для зниження й українському паливному роздробу", - сказала вона.
У той же час вона додала, що подібні тенденції можливі тільки у випадку відсутності спекулятивних дій в оптовому сегменті ринку.
За оцінкою С.Куюна, недавнє зниження цін на нафту та нафтопродукти наприкінці серпня-початку вересня на світовому ринку сприяє зниженню цін в Україні. Він також підкреслив важливість збереження курсу гривні відносно долара. "У такому випадку зниження цін на бензини вже в середині вересня може скласти 10-15 коп./літр", - сказав експерт.
При цьому фахівець вважає, що дизпаливо в Україні дешевшати в цей час не буде. "Дизельне паливо навряд чи подешевшає, тому що роздрібна націнка на ньому мінімальна – на 30-40% нижча від торішніх значень", - говорить С.Куюн.
Всі без винятку представники заправного бізнесу відзначили негативні наслідки для своїх мереж через зростання цін на світлі нафтопродукти.
"Ми були змушені скоротити будівництво, менше уваги приділяємо відведенню земельних ділянок, практично не переглядаємо заробітні плати персоналу убік збільшення", - відзначив А.Шостак.
Експерти додали, що високі ціни на паливо заважають збільшенню продажів. "У порівнянні з аналогічним періодом минулого року обсяги реалізації скоротилися в середньому на 16-21%", - сказав, зокрема, В.Стешенко.
За інформацією С.Куюна, по Україні в серпні продажі бензинів у цілому були меншими від торішнього рівня на 22%, дизельного палива – на 7,3%.
А.Шостак додав, що впав обсяг споживання не тільки палива, але й мастильних матеріалів.
"У маркетингу наші зусилля сьогодні спрямовані на додаткове стимулювання лояльних клієнтів компанії. А здійснюючи логістику, ми більш ретельно підходимо до визначення обсягів і частоти закупівель, а також постійно ведемо пошук альтернативних постачальників", - повідомила О.Хилієнко про деякі заходи, які вживає "Паралель-М ЛТД" у такій ринковій ситуації.
"На даний момент компанія вживає заходів для скорочення витрат – оптимізація управлінської структури, штатного розкладу і скорочення інвестицій у розвиток мережі", - сказав про дії "КЛО" В.Стешенко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас