"Ъ": Кабмін оголосив плани на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кабмін оголосив плани на рік

Казна та Політика
1024
У наступному році уряд прогнозує 3, 7-процентне зростання ВВП, невелику інфляцію і позитивне сальдо торговельного балансу. Експерти підтверджують, що темпи зростання економіки будуть низькими, але побоюються більш різкого збільшення імпорту та інфляції. Складним для виконання стане і показник зростання номінального ВВП, тому що Кабмін завищив його базу розрахунків.
У суботу Кабінет міністрів схвалив макроекономічні орієнтири 2010 року, на підставі яких розроблений проект держбюджету. Реальний ВВП повинен вирости на 3,7% при споживчій інфляції 9,7%. Ці прогнози майже збігаються з оцінками Міжнародного валютного фонду, який очікує зростання ВВП на 2,7% і інфляції на рівні 9%.
Сумніви в реалістичності викликає прогноз номінального ВВП – 1178,6 млрд грн, від якого залежить обсяг майбутніх доходів держбюджету. При підрахунку показника в Кабміні опиралися на очікування ВВП цього року на рівні 1046,5 млрд грн, що означає 12, 7-процентне зростання номінального ВВП в 2010 році. Однак, за останніми розрахунками Світового банку, номінальний ВВП України цього року складе максимум 918 млрд грн.
Це означає, що для виконання бюджету номінальний ВВП країни повинен буде вирости на 28,4%. При запланованому збільшенні реального ВВП на 3,7% решту приросту повинна буде забезпечити інфляція. "Основна проблема в тому, що при реалістичних показниках зростання економіки за вихідну базу приймаються нереалістичні показники нинішнього бюджету. У результаті, як і в нинішньому році, у бюджет закладаються завищені показники. Це загрожує тим, що виконати його без масової емісії не вдасться", - відзначає аналітик ІК Phoenix Capital Андрій Нестерук. Експерт здивований і очікуваннями більш низьких темпів зростання промисловості – усього 2,9%. У січні-липні обсяг промислового виробництва впав на 30,4%.
Середньомісячна заробітна плата в 2010 році повинна вирости майже на 5%, або на 104 грн, - до 2197 грн. Втім, з урахуванням 9,7-процентної інфляції реальна зарплата повинна вирости на 3%, підрахували в Кабміні. "Дійсно, низьке зростання доходів населення не дозволить цінам розігнатися", - говорить аналітик компанії Gainsfort Research Євгенія Ахтирко. Але, на її думку, висока промислова інфляція – 13,6% – може прискорити підвищення споживчих цін. "Дуже важливим двигуном інфляції в 2010 році стане зростання комунальних тарифів. Якщо до президентських виборів тарифи не повинні підвищуватися, то в наступному році ціни на газ для населення можуть вийти на рівень собівартості", - додала пані Ахтирко.
Нелогічними виглядають і прогнози зовнішньоторговельного балансу. На 2010 рік уряд заклав у бюджет зростання експорту товарів і послуг на 9,5%, до $65,1 млрд, а імпорту – на 6,3%, до $63,2 млрд. На 2009 рік Кабмін передбачив експорт у розмірі $82,4 млрд і імпорт $89,5 млрд. А виходячи із прогнозу на наступний рік виходить, що цього року експорт та імпорт повинні скласти $59,4 млрд і $59,5 млрд відповідно. "Імовірність запропонованого урядом варіанта розвитку подій існує, але ми схиляємося до того, що очікуване зростання експорту викличе і збільшення імпорту – напівфабрикатів і обладнання. Це не дає підстав вважати, що торговельний баланс в 2010 році перестане бути негативним", - говорить аналітик ІК Dragon Capital Олена Білан. Крім того, у випадку стабілізації курсу гривні в наступному році експерт очікує збільшення споживчого імпорту. Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко прогнозує в 2010 році середньорічний курс гривні на рівні 7,5 грн/$. Зараз Нацбанк утримує офіційний курс на рівні 8 грн/$.
Юрій Панченко, Наталя Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас