"Ъ": НБУ спростить злиття банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": НБУ спростить злиття банків

1003
Національний банк оприлюднив проект змін в "Положення про особливості реорганізації банків за рішенням його власників", затверджене постановою №189 у червні 2008 року. З положення запропоновано виключити норму про те, що сума статутних капіталів реорганізованих банків повинна дорівнювати сумі капіталів банків-правонаступників, але не менше 10 млн євро. Крім того, у НБУ чітко деталізували процедури реорганізації і злиття банків, прописавши перелік необхідних пакетів документів і порядок їх подачі в регуляторні органи.
Цими нововведеннями в НБУ сподіваються стимулювати банки до об'єднання, вважають учасники ринку. Вони нагадують, що директор дирекції з банківського нагляду та регулювання НБУ Василь Пасічник неодноразово говорив про прагнення об'єднати низку проблемних установ, щоб уникнути їхньої ліквідації, але акціонери банків не готові йти на злиття установ самостійно.
"Пройшла перша хвиля кризи, і я не бачив випадків злиття банків. Якщо банк проблемний, то нема рації його з кимсь об'єднувати і вішати на нього проблемні активи. Як правило, акціонери забирають із проблемного банку активи, мережу, співробітників і передають іншому власникові, - пояснив голова наглядової ради банку 'Демарк' Олександр Стеценко. - У Європі об'єднання банків є класичною цивілізованою процедурою. У нас – ні".
Серед удалих злиттів експерти називають поглинання Індустріалбанком МТ-Банку і СЕБ Банком Факторіал-Банку. Яскравим прикладом неякісного менеджменту власників банків вони вважають уливання проблемного Об'єднаного кримського банку в Європейський банк розвитку та заощаджень, який потім вирішили ліквідувати. Ще один приклад: два банки із трьох, які належать одним власникам і раніше планували об'єднатися, перебувають у стані ліквідації – "Європейський" і "Національний стандарт", у третьому – "Володимирському" – працює тимчасова адміністрація Нацбанку. Тому експерти вважають, що НБУ буде використовувати нормативні зміни, що спрощують злиття, лише в банках з тимчасовою адміністрацією для створення "санаційного банку". Зараз адміністратори працюють в 15 банках. "Питання об'єднання цікаві в першу чергу банкам, у яких є або буде державна частка, - впевнений віце-президент інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Максим Нефьодов. - Першим прикладом може стати об'єднання з якимсь банком частини Укрпромбанку".
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас