Голова Deutsche Bank: Американські банки виходять з кризи міцнішими, ніж європейські — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Deutsche Bank: Американські банки виходять з кризи міцнішими, ніж європейські

585
Оцінити рік, який минув після банкрутства американського інвестиційного банку Lehman Brothers, - таке завдання поставили перед собою менеджери низки великих міжнародних кредитно-фінансових інститутів на форумі у Франкфурті-на-Майні. Помиляється той, хто шукає причини успіху або провалу в моделі бізнесу, вважає голова правління Deutsche Bank Йозеф Акерман.
За якою б схемою банки не працювали, скрізь були такі, які виграли, і такі, які програли. Навіть не потрібно довго шукати прикладу: інвестиційний банк Lehman Brothers збанкрутував, а от Goldman Sachs, навпаки, вийшов із кризи ще більш потужним. Це стосується й суто комерційних банків або кредитно-фінансових інститутів, які працюють за змішаною схемою, на зразок Citibank, який, до речі, сильно постраждав у результаті кризи. А от справи в JP Morganschase і надалі йдуть прекрасно.
Акерман знімає капелюха перед прагматичними кризовими менеджерами американців, які не стали цуратися консолідації банківського ландшафту. Тому, переконаний керівник Deutsche Bank, вони є тими, хто виграв від кризи. "Завдяки цьому виникли більші й могутніші банки, у Європі ж, на мою думку, консолідація була значно меншою. За допомогою державних грошей ми підтримали більш слабкі банки і, що стосується структури банківського ландшафту, тепер стоїмо там, де були і перед кризою", - сказав Акерман.
У той же час німецький топ-менеджер визнав, що американці діяли, опираючись на значно могутніший внутрішній ринок. На його переконання, сильні позиції в себе вдома є важливою передумовою для досягнення успіху і на глобальному рівні. Крім зміцнення позицій на внутрішньому ринку, для успіху важливо також мати як солідну фінансову базу, так і гарний менеджмент ризиків. За його словами, сьогодні Deutsche Bank діє значно обережніше, ніж перед кризою.
Також голова наглядової ради британського банку HSBC Стівен Грін закликав кредитно-фінансові інститути переосмислити свою діяльність. Він вважає, що банки повинні були б краще зрозуміти важливість їх ролі і їх відповідальності в економіці та суспільстві і бути більш зваженими у своїх рішеннях. "Якщо ця криза приведе до дійсно нової оцінки завдань, які повинні виконувати фірми і банки в ринковій економіці, тоді вона стане однією з найважливіших віх в історії сучасної економіки", - сказав Грін.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас