Втрати світової економіки від боротьби з кризою склали майже 11 трлн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Втрати світової економіки від боротьби з кризою склали майже 11 трлн дол.

Казна та Політика
214
Найбільші світові економіки витратили на боротьбу з кризою понад 10 трлн дол., при цьому на кожного платника податків припало близько 10 тис. дол. До такої думки, спираючись на дані Міжнародного валютного фонду (МВФ), дійшли економісти Бі-бі-сі.
Наймасштабніші антикризові програми були прийняті в США й Великобританії. Так, Штати витратили на боротьбу з рецесією близько 3,6 трлн дол., або чверть свого річного ВВП. Британія направила на антикризові заходи близько 2,4 трлн дол., або 94% свого річного ВВП.
При цьому в США на кожного платника податків припало приблизно 10 тис. дол., а британським громадянам довелося "розщедритися" на 30 тис. дол. кожному. Звичайно, велика частина цих грошей надавалася не у вигляді готівки, а у формі гарантій банківському сектору. Проте ці показники якнайкраще характеризують глибину кризи, яка виявилася наймасштабнішою з часів Великої депресії 30-х років XX століття.
Найбільше постраждав від кризи світовий фінансовий сектор, втрати якого склали 4 трлн дол. Найцікавіше, що більше половини всіх цих втрат припало на декілька крупних банків, таких як Citigroup і RBS. Близько 1,8 трлн дол. були списані банками у зв'язку з вкладенням у цінні папери, забезпечені високоризиковою іпотекою subprime, яка якраз і стала причиною поточного спаду.
За оцінками більшості експертів, крупним світовим банкам буде потрібно не один рік, щоб повністю відновитися після кризи й повернутися до колишніх прибутків. Також поки незрозуміло, коли відновиться світовий кредитний ринок: можливо, що для цього буде потрібно не один рік і навіть не одне десятиліття.
Не можна забувати й про те, що такі масштабні антикризові програми в більшості випадків призводять до різкого зростання дефіциту бюджету. Наприклад, дефіцит американського бюджету, за підсумками 2009 р., складе близько 1,6 трлн дол., а в 2010-2019 рр. цей показник може скласти 9 трлн дол. - на 2 трлн дол. більше, ніж планувалося раніше. При цьому зовнішній борг країни вже через декілька місяців може перевищити позначку в 12,1 трлн дол.
Схожим чином ідуть справи й у Великобританії: очікується, що в найближчі п'ять років національний борг країни виросте удвічі і складе 16,51 трлн дол. При цьому тільки відсотки по британському боргу до 2014 р. перевищать бюджет системи освіти в королівстві.
Врешті, варто відзначити, що до недавнього часу прогнози провідних політиків та експертів щодо масштабності кризи були досить оптимістичні. Наприклад, МВФ ще на початку року відзначав, що втрати світової економіки від кризи можуть перевищити 2,2 трлн дол., а в середині квітня минулого року економісти МВФ вважали, що збитки від світової фінансової кризи складуть "всього лише" 945 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас