Комуністи взялися за "Масандру" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комуністи взялися за "Масандру"

2283
Щороку ласі землі НВАО "Масандра" не дають спати спокійно то одним, то іншим державним діячам. Нардепи написали новий законопроект про виробника. Цього разу в НВАО вказали на позитивні моменти в ініціативі нардепів.
Найбільший кримський виробник вина Національне виробничо-аграрне об'єднання (НВАО) "Масандра" практично щороку стає темою для написання законопроектів. Кілька разів об'єднанню загрожувало роздроблення, адже до складу підприємства входять виноробні радгоспи-заводи разом із землею на Південному березі Криму – аж ніяк не дешеві землі від Судака до Фороса.
В червні Верховна Рада ухвалила закон "Про структуру, повноваження і особливості правового та економічного режиму майнового комплексу НВАО "Масандра", яким забезпечила цілісність об'єднання, зокрема, визначила його структуру, повноваження та органи управління, особливості правового режиму управління землею та іншим держмайном, закріпленим за об'єднанням і підприємствами, які входять до його складу.
Новим законопроектом депутат ВР Леонід Грач (фракція компартії) пропонує парламенту вирішити реалізацію продукції НВАО "Масандра" іншими підприємствами. Про це йдеться в законопроекті №5092, зареєстрованому в Раді 3 вересня. Законопроект пропонує вилучити положення закону, згідно з яким підприємство тільки самостійно може здійснювати збут власної продукції та не має права передавати ці функції якійсь іншій структурі. Також пропонується вилучити статтю, згідно з якою фірмовий знак, технології виробництва, найменування продукції, яка виробляється в НВАО "Масандра", належать лише об'єднанню і не можуть передаватися будь-якій іншій структурі, а слово "Масандра" може використовуватися тільки в назві продукції об'єднання. Крім того, розробники даного проекту закону вважають, що відносити всі землі НВАО "Масандра" і підприємств, які входять до його складу, до особливо цінних земель недоцільно, оскільки частину з них не можна використовувати для сільськогосподарського виробництва.
В зв'язку з цим законопроект передбачає заборону прийняття рішень про викуп, зміну цільового призначення, а також припинення права постійного користування протягом п'яти років тільки відносно земель, переданих НВАО "Масандра" і його підприємствам у постійне користування під багатолітні насадження, землі тимчасової консервації, землі у стадії меліоративного будівництва та санітарні зони до них.
Проте, як відзначає директор з маркетингу компанії "Алеф-Віналь" Анатолій Коган, вже зараз без всяких законів бренд "Масандра", наклеєний на пляшці вина, виробленій в селі Великі Копані, продається в багатьох областях України. "Дані ініціативи негативно позначаться на бренді", - вважає він. На думку маркетолога, необхідно розділити підвали об'єднання та виробництво вина як такого. "Тоді у держави залишиться Національна винотека, а бренд і виробництво треба виставити на торги", - упевнений пан Коган. На його думку, лише інвестиції приватного власника дозволять підприємству розвиватися. "Тільки треба ввести обов'язкову умову - захист прав колективу "Масандри", - відзначає він. Як сказав Анатолій Коган, земля має бути виставлена на конкурс. А не викуплена за хабарі. "Проте в нашій країні це все з розряду фантастики", - нарікає він.
На самій же "Масандрі" оптимістичніше дивляться на законодавчу ініціативу. Як відзначає начальник відділу маркетингу ТД "Масандра" Сергій Власенко, даний законопроект може розцінюватися двояко. "З одного боку, можна подумати, що це чергове лобіювання чиїхось інтересів проти "Масандри". Але з іншого боку, знаючи те, що Леонід Грач завжди був прихильником об'єднання, можна говорити, що всі його пропозиції в законопроекті повинні піти тільки на користь "Масандрі", - відзначає він. На думку пана Власенка, бренд, назва, технології, найменування продукції та право на її продаж і просування дійсно повинні належати тільки НВАО. "Проте якщо ми хочемо розвиватися, то без подібних нововведень просто не обійтися", - вважає Сергій Власенко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас