Експерти: Вплив відставки заступника голови НБУ на курс гривні буде мінімальним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Вплив відставки заступника голови НБУ на курс гривні буде мінімальним

Фондовий ринок
1084
Відставка заступника голови Національного банку України (НБУ) Олександра Савченка не відіб'ється на курсі гривні і на ситуації на фондовому ринку, вважають експерти, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".
"Савченко не є ключовою фігурою в Нацбанку, тому його заява не відіб'ється на курсі гривні. Його відхід з Нацбанку вже давно назрів", - сказав заступник голови правління великого банку.
"Відставка Савченка не викличе дестабілізацію на ринку і не приведе до девальвації курсу гривні, оскільки він своїм учинком закликає до більш чітких дій зі стабілізації ситуації всі гілки влади", - додав топ-менеджер банку з іноземним капіталом.
"Критика, що пролунала на адресу НБУ, може мати короткостроковий негативний вплив на готівковий валютний ринок. Однак оскільки нічого принципово нового сказано не було, ми не очікуємо, що саме ця заява буде мати істотний вплив на валютний ринок у цілому", - вважає економіст інвестиційної компанії Concorde Capital Микита Михайличенко.
"Новина (про відставку - ІФ) прямо не вплине на котирування українських паперів", - додав начальник аналітичного відділу ТОВ "Український фондовий центр" Володимир Ланда.
"Ми не очікуємо якихось змін у запланованій політиці дій НБУ найближчим часом… Відставка високопоставленого чиновника НБУ, на наш погляд, не відіб'ється на фондовому ринку, оскільки гравці давно не орієнтуються на дії політичних опонентів", - сказав керівник аналітичного департаменту інвестгрупи ТАСК Андрій Шевчишин.
Разом з тим, експерти розійшлися в думках, чи зможе нинішній голова НБУ Володимир Стельмах очолювати центробанк після президентських виборів.
"Після виборів президента неминуче зміниться голова НБУ", - впевнений керівник однієї з фінустанов.
"Вважаю, Стельмах залишиться на своїй посаді на наступний термін, він довів можливість проведення НБУ незалежної політики, наскільки це можливо в даних умовах, і не пустив уряд до друкарського верстата", - заперечив його колега з іншого банку.
"З наближенням дати президентських виборів зовнішній тиск на НБУ буде тільки рости, що може привести до істотних змін у його діяльності, зокрема, до зміни керівництва… Заяви пана Савченка підвищують його шанси очолити Нацбанк, однак ці шанси можуть бути реалізовані лише у випадку перемоги на президентських виборах Юлії Тимошенко", - додав начальник аналітичного відділу ТОВ "Український фондовий центр" Володимир Ланда.
"Ми не очікуємо зміни керівництва НБУ найближчим часом. Звільнення голови НБУ повинно бути схвалено парламентом за поданням президента, що глава держави навряд чи зробить до закінчення терміну повноважень голови НБУ. Істотних змін у складі правління НБУ не очікується до обрання нового президента країни, навіть незважаючи на те, що термін повноважень нинішнього голови НБУ минає в грудні поточного року", - вважає економіст інвестиційної компанії Concorde Capital Микита Михайличенко.
"Зміна керівництва в Нацбанку не відбудеться до офіційного завершення терміну повноважень голови в грудні-2009, або до виконання вимог МВФ щодо реформування НБУ", - додав керівник аналітичного департаменту інвестгрупи ТАСК Андрій Шевчишин.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас