Невиправний кодекс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Невиправний кодекс

Казна та Політика
269
Верховна рада доопрацювала зміни в Бюджетний кодекс, ветований президентом. З 87 пропозицій Віктора Ющенка депутати погодилися врахувати 14 незначних поправок. Парламент проігнорував ключову вимогу - перенести бюджетну реформу на 2011 рік. У секретаріаті президента вже попередили, що можуть знову заблокувати зміну Бюджетного кодексу. Голосів на подолання вето в Раді немає.
У розпорядженні Комерсант-Україна виявився доопрацьований комітетом Верховної ради з питань бюджету законопроект №2709 "Про внесення змін у Бюджетний кодекс". Поправки в кодекс були прийняті 23 червня, але через місяць - ветовані. Як розповів Ъ член бюджетного комітету Володимир Бондаренко (БЮТ), так як голосів у Раді на подолання вето нема, депутати змушені розглянули 87 пропозицій президента Віктора Ющенка. З них враховані тільки 14. Зокрема, були скорочені повноваження Рахункової палати в сфері контролю над дотриманням бюджетного законодавства, бюджетний комітет парламенту втратив право контролювати таємні бюджетні видатки, а уряд втратив право визначати кредитора при проведенні держзапозичень.
Депутати відмовилися перенести бюджетну реформу на 1 січня 2011 року; установити прямі взаємини держбюджету з бюджетами територіальних об'єднань чисельністю більше 5 тис. осіб; направляти президентові звіти про виконання бюджету; позбавити Кабмін і Мінфін права встановлювати розміри соціальних виплат; і відмовитися від перерозподілу податкових надходжень (податку на доходи фізичних осіб, податку на прибуток, транспортного та екологічного зборів), що погіршить фінансування об'єктів обласного значення (доріг, очисних споруд). У парламенті вирішили дозволити місцевим бюджетам з 2010 року одержувати 100% надходжень від транспортного та екологічного зборів, 10% - від податку на прибуток і 50% від перевиконання загальнодержавних податків, крім ПДВ. Таким чином, новий варіант проекту Бюджетного кодексу майже ідентичний ветованому. Комітет рекомендує прийняти його як закон. На основі документа Кабінет міністрів уже готує проект бюджету-2010.
У секретаріаті президента попереджають, що Віктор Ющенко може ветувати закон, якщо не будуть усунуті всі зауваження. "Ресурси розпорошуються, а їх в 2010 році буде не більше, ніж у цьому. Не вирішені проблеми повноважень - їх втрачають райони. А як фінансувати районні лікарні, школи?" - говорить керівник головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату Роман Жуковський. Член бюджетного комітету Олександр Пеклушенко (Партія регіонів) підтримує цю позицію, тому що кодекс не запрацює без проведення територіально-адміністративної і податкової реформ.
Однак, за словами Бондаренка, якби комітет урахував усі президентські поправки, сенсу в його прийнятті не було б. "У такому варіанті кодекс підтримують БЮТ, частина НУНС, блок Литвина і Компартія, - сказав він. - Президент його не підпише на 100%, але його підпише 'інша' президент". "Наша фракція голосувала за перший варіант кодексу, а оскільки нова версія практично не відрізняється від проголосованої, то ми його підтримаємо. Майже всі поправки президента відкинуті - вони суперечать самій ідеї реформування органів місцевого самоврядування", - впевнена член бюджетного комітету Алла Александровська (КПУ).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас