НБУ не дасть грошей Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ не дасть грошей Тимошенко

Валюта
3255
Але куди більшу цікавість у членів Ради НБУ викликали тонкощі відносин регулятора з урядом і Верховною Радою.
Засідання Ради НБУ було формальним і вимушеним. Цієї суботи відбудеться засідання уряду, на якому повинен бути затверджений проект бюджету на 2010 р.
"Поки що немає затверджених урядом макроекономічних показників. Як тільки ми їх отримаємо, пройде ще одне засідання Ради, на якому ми відкоригуємо наші прогнози",- підкреслив глава Ради НБУ Петро Порошенко.
За його словами, Рада запросила на засідання представників Міністерства економіки, і вони підтвердили прогнози на 2010 р., які були в НБУ. Це приріст ВВП на 3% (від рівня -4% в 2009 р.), інфляція 12% (споживча) і 13,6% (промислова). Також очікується позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу на рівні $0,5 млрд.
На підставі цих показників він визначив, що в 2010 р. монетарна база повинна зрости на 6% - до 197,87 млрд. грн., а грошова маса (М3) - на 8%, до 556,985 млрд. грн. На початок вересня вони становили 186,7 і 515,73 млрд. грн. відповідно. Тобто фактично обсяг грошей в економіці не повинен збільшитися. "Ми не можемо нарощувати обсяг коштів в обігу, якщо ВВП не зростає",- відзначив глава Ради НБУ.
У той же час із Основ грошово-кредитної політики виключено показник курсу. "Буде продовжена практика неоприлюднення прогнозу курсу. Ми як і раніше дотримуємося політики гнучкого курсу, яка залежить від приросту ВВП, стану економіки і платіжного балансу. Курс - це похідне явище",- пояснив Порошенко.
Таким чином, єдиним орієнтиром залишається 8,6 грн./$1, на підставі якого уряд верстає бюджет. "Є переконання, що саме після оголошення цього показника населення побігло в обмінники скуповувати валюту. Уявіть, що на вулиці курс 8 грн./$1, і отут повідомляють, що можна легко заробити ще 60 копійок",- підкреслив член правління НБУ, що побажав залишитися невідомим.
Серед інших пунктів порядку денного Рада обговорила перелік антикризових заходів. "Ми дійсно передбачили стратегію антикризових заходів у монетарній політиці. Поки що це окремі рішення. Але я сподіваюся, що на 2010 р. всі положення будуть зібрані в єдиний документ",- підкреслив Порошенко.
Він вирішив не розповідати деталі. Цілком можливо, що до майбутнього переліку належать методи з підтримки ліквідності банків, які займаються фінансуванням державно важливих програм. Таку рекомендацію Рада внесла правлінню.
Один зі членів Ради НБУ розповів про суперечку, яка виникла під час засідання. "Арсеній Яценюк запропонував заблокувати саму можливість емісії в інтересах уряду. Для цього він запропонував заборонити правлінню викуповувати урядові облігації під будь-яким приводом. Рада довго обговорювала цей варіант і ухвалила: рекомендувати правлінню до наступного засідання Ради Нацбанку утриматися від купівлі ОВДП - на які б цілі не вимагалися гроші",- розповів один зі членів Ради після засідання.
Петро Порошенко не став прямо коментувати цю ситуацію, хоча визнав, що подібна пропозиція надходила і її довго обговорювали. "Але сьогодні ми розглядали Основи на 2010 р. Пропозиція, яку вніс Арсеній Петрович, стосується виконання Основ на 2009 р. На найближчому засіданні ми розглянемо інформацію про виконання Основ на цей рік. І розглянемо виконання прогнозних показників грошової маси і монетарної бази. Джерела, за рахунок яких НБУ будуть монетизувати ті або інші програми уряду",- пояснив глава Порошенко. Він пообіцяв, що Рада буде вимагати жорстко витримувати показники, записані в Основах грошово-кредитної політики на 2009 р.
Він розповів ще про один пікантний момент. У Нацбанку знайшли особливий спосіб за мінімумом виконати закон про емісії 10 млрд. грн. на фінансування Євро-2012. Рада затвердила набагато менший кошторис НБУ на 2009 р.
Закон припускав, що в 2009 р. регулятор заробить 9,8 млрд. грн. І до якогось моменту це було схоже на правду. На сьогодні у банківській системі знаходиться рефінансування НБУ на суму понад 80 млрд. грн. Навіть за облікової ставки 15% це принесе річний прибуток у розмірі 12 млрд. грн. Додати до цього можна прибуток за ОВДП, які НБУ викупив за іншими операціями, відсотки за резервами і багато чого іншого.
"Різниця між прибутками і витратами НБУ на 2009 р. складе приблизно 600 млн. грн. У першу чергу, зменшення викликано поки що попереднім формуванням резервів під заборгованість уряду, що повинна бути оформлена цінними паперами уряду",- сказав Порошенко.
Згодом він додав, що за рахунок валютного боргу уряду, отриманого в 1993-1996 р. на суму $1,1 млрд. "Якщо він не оформлений паперами уряду, то Нацбанк повинен формувати за ним резерви в розмірі 60% за поточним курсом",- пояснив глава НБУ.
Також, за словами Петра Порошенка, доводиться постійно формувати резерви за виданим рефінансуванням на 80 млрд. грн. Частина цих кредитів є проблемною заборгованістю. НБУ, як і будь-який інший банк, повинен формувати резерви - тобто зменшувати прибуток. Що, по суті, і зробила Рада НБУ. Цього разу для того, щоб не дати грошей на фінансування Євро-2012.
Це розумний хід, тому що парламент може подолати вето президента на закон про фінансування Євро-2012. "У такому випадку ми змушені будемо виконувати закон і переказати все, що Нацбанк уже заробив цього року",- сказав Порошенко. За його даними, ця сума становить 672 млн. грн. Неважко помітити, що вона сильно відрізняється від бажаних 9,8 млрд. грн.
Втім, уряд уже вигадав, як отримати гроші від НБУ. За словами Петра Порошенка, у виправленнях до закону "Про бюджет на 2009 рік" уряд пропонує повернути дві статті - №84 і №86. На початку року вони були виключені на вимогу МВФ.
"Але на той час він (уряд) уже встиг витягнути з Нацбанку кілька мільярдів. Ми не могли відмовити, тому що це означало б порушити вимоги закону",- підкреслило джерело в правлінні НБУ.
У випадку прийняття виправлень у нинішньому вигляді уряд зможе змусити Нацбанк викупити будь-які обсяги ОВДП і на будь-які цілі. "Якщо цей закон буде прийнятий, підписаний і набере чинності, то дискусія перейде в іншу площину - потрібно чи не потрібно виконувати закон. Я вважаю, що це не зовсім коректне порушення питання",- відзначив він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас